Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ВАСИЛИЈА АНКИРСКОГ: Светитељ који је преживео тешке муке

Важан дан у Црквеном календару и за православне вернике

1712151169_Foto-SPC-svetac-4.-april.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни верници данас прослављају светог свештеномученика Василија презвитера анкирског. Живео је у време цара Констанција, и трпео много од Аријеваца. Прочуо се као велики ревнитељ православља.

Када је на престо ступио Јулијан Одступник, почело је велико гоњење хришћана. Овај светац јавно је говорио о овој нечасној акцији, и још више утврђивао своје људе у вери.

Због тога је завршио у тамници. Када је нови цар Јулијан дошао у Анкуру, Василија су извели пред цара. Он је покушао да наговори светитеља да остави Христову веру, обећавајући му велико богатство и разне почасти.

Свети Василије му је одговорио да он верује у Бога који је цару дао сво благо и богатство које поседује, и да ће му то бити ускоро одузето, јер ће умрети у љутим мукама.

Цар Јулијан се тада опако наљутио на овог светитеља и наредио да му свакога дана , у седмици, деру кожу са леђа. И тако су му мучитељи радили неколико дана.

Када су га седмог дана поново извели пред цара, он је сам одрао део своје коже и бацио пред цара, уз речи "Узми Јулијане једи, ако ти је такво јело слатко, а мени је Христос живот".

Тај догађај се разгласио у народу и Јулијан се од стида склонио тајно из Анкире у Антиохију.
Мученика Василија су наставили да муче усијаним гвожђем, док није предао душу господу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas