Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас славимо Свету Агатију: Заштитница је жена, а верује се да ова молитва доноси срећу и благостање

Сматра се да данас треба прошетати до цркве, помолити се и запалити свећу

1676642567_shutterstock_1152583685-zena-se-moli.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Света Агатија рођена је у имућној породици, угледних и добрих људи у сицилијанском граду Палерму. Предање каже да је била изузетно лепа девојка. Од раног детињства је живела у складу са хришћанским вредностима и моралним врлинама.

Њен живот се потпуно променио када је цар Трајан почео да прогони хришћане. Агатија је ухапшена и изведена на суд пред судију Квинтијана, ког је занела њена лепота. Пожелео је да оженио њоме, и то јој је предложио. Оваква понуда могла је да јој сачува живот, али Агатија је одбила понуду рекавши да је она невеста Христова. Судија је био увређен, ставио ју је на тешке муке, била је везана за дрво и шибана до крви.

Судија ју је поново питао да ли жели да се одрекне Христа и да тако избегне муке. На ово му је Агатија, како каже предање, одговорила: "Ове муке мени су врло корисне, као што пшеница не може доћи у житнице пре него се очисти од плеве, тако ни душа моја не може ући у рај, ако тело моје најпре не буде сокрушено мукама".

Света Агатија је преминула, 251. године. Агатијиног крвника убрзо је стигла заслужена казна. Према предању, судија је кренуо до имања Агатијиних родитеља како би га присвојио за себе. На том путу, целу свиту су изгазили коњи који су се у једном тренутку необјашњиво разбеснели.

Света мученица Агатија сматра се заштитницом свих оних који неправедно страдају, због својих уверења или вере.

Агатију посебно поштују жене, јер се верује да ће их она заштитити од сваке болести и боли. Сматра се да данас треба да се прошета до цркве, помоли се и запали свећа у помен на ову светицу, а да ће то донети мир и срећу.

Молитва
Агатију поштују и католици и православци, а нарочито је помињу жене јер се верује да ће их она заштитити од сваке болести и боли. Помолите се, ово ће вам донети мир и срећу:

“Овчица Твоја Исусе, Агатија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas