· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Данас су Летње духовске задушнице, а на гробље ОБАВЕЗНО понесите једну ствар

Православни хришћани данашњи дан посвећују умрлим прецима и посећују гробове, пале свеће и служе помене.

1623996129_grovlje.jpg
Фото: Пиксабеј

Православни хришћани данас славе Летње (духовске) задушнице, које су увек у суботу пред Духове (Силазак Светог Духа). Осим одласка на гробље обичај је и да се милостиња раздели просјацима.

Прочитајте још: Пар је остарио 70 година у само пет минута (ВИДЕО)

На Задушнице се обавезно иде на гробље

Свети Јован Златоусти
У Цркви се на задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова из четвртог века: "Помозите покојнима и помињите их".

Верници на Задушнице упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота. Задушнице се увек обележавају у суботу, обавезно се одлази на гробље и организују се богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Погача, жито и вино

Обичај је у народу да се о задушницама, као и о парастосима, износе јела. Храна се дели сиротињи и свима који се ту затекну за покој душе умрлога.

Прочитајте још: Добитник је Нобелове награде, једна улицу у Београду носи назив по њему, а преминуо је на данашњи дан

На гробље се носи храна

Поред хране обично се носи и погача, али и жито, вино и обавезно свећа.

У календару Српске православне цркве постоје летње и зимске или Митровске, као и пролећне задушнице, које падају седмицу пре почетка Великог или Часног поста. Постоје и Михољске или јесење задушнице.

Прочитајте још: Људи рођени у овом месецу су најдуговечнији: Ево зашто!

На Задушнице градска предузећа увек моле суграђане да на гробље иду превозом, а не колима. Управе великих гробаља организују и превоз унутар гробља за старије особе и децу.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.