· · Коментари: 0
емотивно

Десанка Максимовић волела је Сергеја онда кад су јој сви причали да је могла другачије: Њена прича враћа ВЕРУ У ЉУБАВ

Десанка Максимовић једна је од ретких жена која се истакла у књижевности 20. века.

1614774998_05--1-.jpg
Фото: архива

 Имала је довољно смеслости да буде баш оно што јесте. Писала је о ономе што је осећала, искрено, јасно, без мистичности у изразу.

Рођена је 16. маја 1898. године у селу Рабровици у околини Ваљева.

Прочитајте још: Судбина Ленке Дунђерски опевана је у песми Лазе Костића "Санта Мариа делла Салуте, а о животу њеног брата мало ко зна

Десанка је супруга упознала као већ позната песникиња.

У једном интервјуу је и говорила о томе како је упознала човека свог живота.

- Позвали су ме Руси једног дана да у њиховом клубу одржим предфаванеј и прочитам неколико својих песама. Ту сам упознала Сергеја. Да ли је то била љубав на први поглед? Вероватно. Али, сигурно, моја прва љубав. Била сам већ зрела девојка - говорила је некада Десанка.

Било је очигледно да се родила љубав. Међутим, иако је Сергеј желео да Десанка постане његова жена, она није тако лако пристала на то.

Пошто је била најстарије дете сматрала је да пре удаје мора да изведе браћу и сестре на пут. Али Сергеј ју је чекао.

- Стрпљиво је чекао дан када смо се напокон венчали и засновали дом - истицала је песникиња.

Венчали су се 1933. године.

После венчања Сергеј је завршио глумачку школу и одмах добио понуду да глуми у позоришту у Скопљу. То је одбио због Десанкине службе у Београду. Касније се запослио у издавачкој кући "Просвета".

Прочитајте још: Прва ЖЕНА АКАДЕМИК у Србији: О њеним реченицама и сада се прича

Сергеј је био руски емигрант, па су многи били изненађени Десанкином одлуком, али она је јасно говорила.

- Ја сам се удала за човека којег је моје срце тражило, без обзира на то што је био сиромашан. У њему сам нашла оно што сам желела.

Сергеј Сластиков преминуо је 1976 године. две деценије пре Десанке која је до краја живота остала верна њиховој љубави.

Сахрањени су једно поред другог у њеној драгој Бранковини.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.