Oglas
· · Komentari: 0
emotivno

Desanka Maksimović volela je Sergeja onda kad su joj svi pričali da je mogla drugačije: NJena priča vraća VERU U LJUBAV

Desanka Maksimović jedna je od retkih žena koja se istakla u književnosti 20. veka.

1614774998_05--1-.jpg
Foto: arhiva
Oglas

 Imala je dovoljno smeslosti da bude baš ono što jeste. Pisala je o onome što je osećala, iskreno, jasno, bez mističnosti u izrazu.

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici u okolini Valjeva.

Pročitajte još: Sudbina Lenke Dunđerski opevana je u pesmi Laze Kostića "Santa Maria della Salute, a o životu njenog brata malo ko zna

Desanka je supruga upoznala kao već poznata pesnikinja.

U jednom intervjuu je i govorila o tome kako je upoznala čoveka svog života.

- Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predfavanej i pročitam nekoliko svojih pesama. Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Verovatno. Ali, sigurno, moja prva ljubav. Bila sam već zrela devojka - govorila je nekada Desanka.

Bilo je očigledno da se rodila ljubav. Međutim, iako je Sergej želeo da Desanka postane njegova žena, ona nije tako lako pristala na to.

Pošto je bila najstarije dete smatrala je da pre udaje mora da izvede braću i sestre na put. Ali Sergej ju je čekao.

- Strpljivo je čekao dan kada smo se napokon venčali i zasnovali dom - isticala je pesnikinja.

Venčali su se 1933. godine.

Posle venčanja Sergej je završio glumačku školu i odmah dobio ponudu da glumi u pozorištu u Skoplju. To je odbio zbog Desankine službe u Beogradu. Kasnije se zaposlio u izdavačkoj kući "Prosveta".

Pročitajte još: Prva ŽENA AKADEMIK u Srbiji: O njenim rečenicama i sada se priča

Sergej je bio ruski emigrant, pa su mnogi bili iznenađeni Desankinom odlukom, ali ona je jasno govorila.

- Ja sam se udala za čoveka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. U njemu sam našla ono što sam želela.

Sergej Slastikov preminuo je 1976 godine. dve decenije pre Desanke koja je do kraja života ostala verna njihovoj ljubavi.

Sahranjeni su jedno pored drugog u njenoj dragoj Brankovini.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas