Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Фотографија ПАТРИЈАРХА ПАВЛА из младости: Погледајте како је изгледао док је студирао богословију (ФОТО)

Ретко виђене фотографије патријарха Павла из младости

1708164692_1694431235_Patrijarh-Pavle.jpg
Фото: Новости Архива
Oglas

Патријарх Павле рођен је 1914. године као Гојко Стојчевић у славонском селу Кућанци код Доњег Михољца и веома рано је остао без родитеља. Имао је само три године када је бригу о њему преузела тетка, пошто му је отац умро од туберкулозе, од које је оболео у Америци. Убрзо је остао и без мајке, која је преминула рађајући дете новом супругу.

Нижу гимназију завршио је у Тузли, а вишу у Београду, након чега је уписао богословији у Сарајеву, а потом и Богословски факултет у Београду. Занимљиво је да је упоредо студирао и медицину, али је стигао само до друге године... Као малом није му баш веронаука добро ишла, за разлику од математике и физике, али је породица веома утицала на њега, па је одлучио да треба да студира богословију.

Фотографија патријарха као студента

Ретуширана фотографија са ликом патријарха, док је још био млади студент Богословског факултета, тридесетих година прошлог века, прави је раритет.

После периода искушеништва замонашен је у манастиру Благовештење 1948. године и добио име Павле, а до 1955. у време борбе комуниста против цркве провео је у манастиру Рача. Потом је отишао у Атину на постдипломске студије. Тамо је био до 1957. када је изабран за епископа рашко-призренског. Као архијереј на Косову и Метохији провео је више од три деценије, и заједно је са народом трпео нападе и увреде.

У Епархији рашко-призренској градио је нове цркве, обнављао старе и порушене, посвећивао и монашио нове свештенике и монахе. Старао се о Призренској богословији, где је повремено држао и предавања из црквеног певања и црквенословенског језика. И поред бројних обавеза увек је нашао начин да се додатно упосли. Кажу да је обављао и столарске, лимарске, електричарске, књиговезачке послове...

Стално је био у покрету, како би обилазио и служио у свим местима своје епархије. Углавном је свуда ишао пешке, од Пећи до манастира Пећке патријаршије, од Приштине до манастира Грачанице. Где није могао пешке ишао је аутобусом јер епархија није имала ауто. Тек касније, епархија је имала један вартбург.

 

Патријарх је готово сваког лета одлазио у манастир где се замонашио.

- Појављивао се око летњих Врачева, два дана по Петровдану, с посебном енергијом коју је преносио на друге. Држао је литургије, проповеди и беседе, а после тога поправљао фасунге и дихтунге по манастиру - рекао је својевремено за „Политику” архимандрит Георгије Добросављевић, који је био игуман Благовештења више од пола века.

Да би дошао до манастира, са народом је стрпљиво чекао аутобус. Георгије, који је веома поштовао Павла радо је препричавао заједничке анегдоте, а међу њима и ону да је Павле сам себи ушивао дугмад и пенџетирао ципеле које би по 15 година.

Сахрани присуствовало 600.000 људи

Патријарх Павле преминуо је 2009. године, а у нестварној тишини на вечни починак испратило га је најмање 600.000 људи. Стотине хиљада пратило је ковчег од Саборне цркве у Београду до платоа испред Храма Светог Саве где је на десетине хиљада људи чекало поворку. Људи су стајали на тротоарима све до до манастира Светог архангела Михајла у Раковици, где је патријарх и сахрањен.

На сахрану су дошли и млади и стари из читаве Србије, БиХ, Црне Горе и других држава региона и света. По препоруци Светог архијерејског синода и жељи патријарха Павла, скоро сви дошли су без цвећа у рукама и многи су, уместо венаца, оставили прилог за наставак изградње Храма на Врачару.

У отвореном белом возилу ковчег је након опела из Храма, у спорој вожњи, превезен до манастира Раковица. Поред пута, један до другог Београђани су стајали у тишини да испрате патријарха на вечни починакм, пише "Телеграф".

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas