Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Где су нестале чувене магичне ципеле из филма "Чаробњак из Оза"? Мистерија решена након 13 година

Кривац је нађен и оптужен 2018. године

1684496790_profimedia-0635575820.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Велика порота је у уторак оптужила Терија Мартина за крађу магичних црвених ципелица које је носила Џуди Гарланд у филму "Чаробњак из Оза".

Савезни тужиоци у Северној Дакоти објавили су то у среду. Оптужница није открила никакве даље информације о Мартину. Међутим, Минеаполис Стар-Трибуне је известио да Мартин има 76 година и да живи 30 километара јужно од музеја Џуди Гарланд у Гранд Рапидсу.

Џени Хајц, извршна директорка музеја, изјавила је за Асошијетед прес да је изненађена што осумњичени живи у близини и што га нико од запослених у музеју не познаје. Чувене ципеле украдене су у августу 2005.

Тери Мартин је ушао кроз прозор музеја, разбио малу стаклену витрину у којој су биле изложене и узео их. Понудили су награду од милион долара за врац́ање чаробних ципела. Њихова судбина је остала мистерија све док ФБИ није 2018. објавио да их је након дуге истраге пронашао у добром стању.

 

У роману Л. Франк Баума, који је адаптиран у филм, магичне ципеле су биле сребрне. Али за холивудске хитове тог времена коришц́ена је нова технологија производње филмова у боји, Тецхницолор, па сребрне нису биле довољно ефикасне. Прихватили су други пар са једном изменом.

Због тежине, перле на врху ципела замењене су шљокицама, а на свакој ципели их је било око 2.300. Нема тачних података о томе колико је Доротиних ципела на крају направљено, али се каже да је шест или седам пари.

Најмање три идентична пара ципела које је Гарланд носио у 'Чаробњаку из Оза' су 'преживела' до данас. Један од њих је изложен у Музеју америчке историје у Вашингтону, који је 2016. прикупио више од 300.000 долара да би га вратио у првобитно стање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas