Oglas
· · Komentari: 0

Gde su nestale čuvene magične cipele iz filma "Čarobnjak iz Oza"? Misterija rešena nakon 13 godina

Krivac je nađen i optužen 2018. godine

1684496790_profimedia-0635575820.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Velika porota je u utorak optužila Terija Martina za krađu magičnih crvenih cipelica koje je nosila Džudi Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza".

Savezni tužioci u Severnoj Dakoti objavili su to u sredu. Optužnica nije otkrila nikakve dalje informacije o Martinu. Međutim, Mineapolis Star-Tribune je izvestio da Martin ima 76 godina i da živi 30 kilometara južno od muzeja Džudi Garland u Grand Rapidsu.

Dženi Hajc, izvršna direktorka muzeja, izjavila je za Asošijeted pres da je iznenađena što osumnjičeni živi u blizini i što ga niko od zaposlenih u muzeju ne poznaje. Čuvene cipele ukradene su u avgustu 2005.

Teri Martin je ušao kroz prozor muzeja, razbio malu staklenu vitrinu u kojoj su bile izložene i uzeo ih. Ponudili su nagradu od milion dolara za vraćanje čarobnih cipela. NJihova sudbina je ostala misterija sve dok FBI nije 2018. objavio da ih je nakon duge istrage pronašao u dobrom stanju.

 

U romanu L. Frank Bauma, koji je adaptiran u film, magične cipele su bile srebrne. Ali za holivudske hitove tog vremena korišćena je nova tehnologija proizvodnje filmova u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efikasne. Prihvatili su drugi par sa jednom izmenom.

Zbog težine, perle na vrhu cipela zamenjene su šljokicama, a na svakoj cipeli ih je bilo oko 2.300. Nema tačnih podataka o tome koliko je Dorotinih cipela na kraju napravljeno, ali se kaže da je šest ili sedam pari.

Najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosio u 'Čarobnjaku iz Oza' su 'preživela' do danas. Jedan od njih je izložen u Muzeju američke istorije u Vašingtonu, koji je 2016. prikupio više od 300.000 dolara da bi ga vratio u prvobitno stanje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas