Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Из Хрватске стижу кинеске медузе: Снимљене у Сави код Загреба!

Медузе из највеће кинеске реке Јангце, стигле су и у Саву, снимљене су у околини Загреба

1624615893_meduza.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Како је објавио хрватски Јутарњи лист, снимак необичних медуза послао им је читалац који га је начинио у Сави код Загреба.

Прочитајте још: Најузбудљивије откриће у историји: Нису изумрли, сви носимо гене НЕАНДЕРТАЛАЦА

Појаву те врсте у неким рибњацима већ су ранијих година уочили и становници Славоније.

- Појава слатководне медузе craspeducusta sowerbi Ланкестер 1880. у реци Сави није ништа чудно, с обзиром на то да је та инвазивна врста широко распрострањена у Европи, као и у целом свету, осим у поларним крајевима. Врста потиче из источне Азије, односно из подручја реке Јангце, и углавном се открива у стадијуму хидромедузе, иако су откривени и стадијуми полипа, који су врло мали, па их је тешко открити - рекао је др Петар Кружић, ванредни професор на Природословно-математичком факултету (ПМФ) у Загребу.

Mедуза има и у језеру Чинги Линги уз реку Драву и у Крки

- Врло вероватно је има и у осталим слатководним рекама и језерима у Хрватској, али то још није детаљно истражено. Храни се искључиво зоопланктонским рачићима, те прати дневно-ноћне миграције зоопланктона којим се храни. Сматра се да не представља опасност за аутохтону слатководну фауну, нити за човека, иако то треба још додатно истражити - нагласио је Петар Кружић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas