Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како БОЈЕ утичу на наше РАСПОЛОЖЕЊЕ? Принц према коме ће знати која је ваша

Да ли ношење одређених боја може да утиче на наше распооложење?

1645888365_high-heels-g7a7bb1136_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Начин на који боје утичу на људе има везе са личним искуствима и перцепцијама. Иако постоје статистички докази који показују да се боје попут црвене обично посматрамо као „моћне“ и „привлачне“, ово се не односи на све. Другим речима, ваша психологија боја је потпуно јединствена за вас.

Као основа многих ствари у друштву, психологија боја има корене у еволуцији. Еволуциони и биолошки принципи имају улогу у психологији боја

- И код животиња и код људи, црвена може указивати на ослобађање хормона повезаних са агресијом и служити као сигнал доминације другима. Многе студије су документовале 'црвени ефекат' при чему се чини да они који носе ову боју имају предност у поређењу са другим бојама - каже др Џенифер Хетема.

Прочитајте још: Ово је НАЈДУЖА РЕЧ НА СВЕТУ: Има чак 175 слова!

Користец́и овај принцип психологије боја, ношење боје као што је црвена би могло да користи у тренуцима када вам је потребан додатни подстицај самопоуздања.

Боје и емоције

Постоје уобичајене боје којима људи теже када желе да изазову одређена осећања: јаке и моћне (црвена, црна, тамно љубичаста), забавне и разигране (наранџаста, жута, светло зелена) и тужне (сива). Међутим, боје ће имати различита значења на основу наших живота и искустава.

- Наш лични афинитет према одређеним бојама може бити уско повезан са животним искуствима, тако да ваше искуство можда не спада у типичне норме.

Прелепа ствар код психологије боја је да је то нешто што се може истражити и што се стално мења. Један једноставан корак да препознате које боје подижу ваше расположење, а које не је једноставан: посматрајте боје. Када проводите дан, водите рачуна о томе које боје вам упадају у очи и каква осећања изазивају. Било да се ради о слици или одећи.

Прочитајте још: Да ли знате шта је БРОМАТОЛОГИЈА? Срећете је чешће него што мислите

- Погледајте цртеже, идите у музеј уметности и уроните у боје. Идите у продавницу и испробајте различите боје, бирајући оне које иначе не бисте изабрали. Погледајте у огледало и видите како се осећате у сваком погледу. Када стекнете свест о сопственој пристрасности према бојама, запитајте се шта вам је потребно за дан када се пробудите ујутру: снага, смиреност, стрпљење или енергија. Одатле изаберите своју одећу према бојама које представљају та осећања - истиче психолог Кук, преноси Реал Симпле.

БОНУС ВИДЕО

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas