Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је Београд некад прослављао ПРВИ МАЈ? Означавао је победу радничке класе и дан који мора остати у сећању генерација

Погледајте како је Први мај у Београду некада изгледао

1714551484_prvi-maj.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - младенголдстајн
Oglas

Црвени каранфили, симбол проливене крви радника који су 1. маја 1886. на улицама Чикага страдали тражећи осмочасовно радно време, данас, чини се, одлазе у заборав. Нема више ни слетова, ни парада. Све је заменио Првомајски уранак уз мирис роштиља и наду да, баш на тај 1. мај неће бити кише. А Чикаго? Да ли га се ико још сети?

Ипак, некада је било другачије. Београд је прослављао Први мај као велики празник, као победу радничке класе, као дан који мора остати у сећању генерација.

Долазак Првог маја у Београд

На иницијативу изнету на Другом конгресу Радничке интернационале, Међународни празник рада у Београду је почео да се обележава 1893. године. “Прослављен” је, у духу Чикага, протестним скуповима и митинзима на којима се тражило побољшање права радничке класе.

Прва велика прослава Првог маја у Србији организована је 1905. године. Тада је улицама Београда прошетало чак 6.000 људи, а сваке наредне године обележавање (не прослављање) Првог маја понављано је на сличан начин, све до почетка Другог светског рата и страхота које је донео.

Послератна еуфорија донела је измене и у начину на који је Први мај дочекиван. Београд је претрпео огромна разарања у бомбардовањима, а народ поднео велике жртве. Није било никога против кога би се протествовало, па је одлучено да, у духу нове слободе Први мај постане светковина пролетеријата.

Тако је 1947. године за Први мај одржана велика парада на Теразијама у ослобођеном Београду. Парада је величала раднике, а ентузијазам се могао видети на лицима свих.

Током параде је чак пуштена у рад и прва тролејбуска линија.

Првомајски уранак

Све до седамдесетих година прошлог века, Међународни дан рада је углавном обележаван различитим културним манифестацијама. Дух колективизма и солидарности доминирао је прославом Првог маја, нерадног дана у целој држави. Заправо, они који су радили током празника добијали су за то посебну накнаду која је ишла и до половине месечне плате.

Први мај је био један од најпопуларнијих празника и свечаности су почињале још ноћ пре уз логорске ватре и дружење. Тако је настао Првомајски уранак, дочек празника и збор радних људи у рано јутро.

Седамдесетих, овај обичај се мало изменио захваљујући доласку и популаризацији аутомобила. Уместо целоноћног бдења, људи су почели да, рано изјутра, колима дођу у природу и, док је са радија у ауту допирала музика, заложе роштиљ и наспу хладно пиће и тако започну свој мини одмор.

Првомајске шопинг туре

Током осамдесетих и деведесетих, пред крај Хладног рата, капиталистичка економија почела је крчи пут ка тадашњој социјалистичкој држави Југославији. У том периоду почела су прва кашњења плате и пад у платежној моћи радника.

Првомајске параде више нису одржаване, а слободни дани за овај празник почели су да се користе за одлазак у шопинг туре до Грчке и Трста, како би се пазарило више за мање пара.

Ово је био увод у оно што ће уследити. Пред крај 20. века радничка класа била је на коленима, а уместо на радно место, људи су одлазили у рат. За плату могла се купити векна хлеба, а радни дани нису се разликовали од нерадних.

Први мај људи су почели да обележавају са пријатељима код куће, а тек ретко ко би се одлучио за одлазак на излетиште.

Нови век је донео мало промена. Велики број људи остао је без посла и за велике прославе пара није било. За Први мај, ако је имало одакле, вадио се тек по који динар, реда ради. Транзиција је била у току.

Последњих година ситуација је боља. Враћа се време Првомајских уранака и роштиља, одлазак до оближњих излетишта са пријатељима, музика и песма.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas