Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Откривена необична примена остатака кафе: Научници дошли до невероватнх открића

Сваке године свет производи запањујућих 10 милијарди килограма отпада кафе на глобалном нивоу. Већина заврши на депонијама.

1716198288_shutterstock_2027909915.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

- Могли бисмо да производимо бетон који је 30 одсто јачи и то обрадом и додавањем угљенисане кафе у мешавину - открили су истраживачи из Аустралије. Њихов „паметни рецепт” могао би да реши више проблема у исто време.

- Одлагање органског отпада представља изазов за животну средину јер емитује велике количине гасова стаклене баште, укључујући метан и угљен-диоксид, који доприносе климатским променама - објаснио је инжењер Универзитета РМИТ Раџив Ролчхенд.

Са глобалним грађевинским тржиштем у процвату, постоји и све већа потражња за бетоном, што такође узрокује још један низ еколошких изазова.

„Континуирано вађење песка широм света – које се обично узима из речних корита и обала – да би се задовољиле брзо растуће захтеве грађевинске индустрије – има велики утицај на животну средину“, рекао је инжењер РМИТ-а Јие Ли.

- Постоје критични и дуготрајни изазови у реализовању одрживог снабдевања песком због ограничене природе ресурса, и утицаја експлоатације песка на животну средину. Уз приступ кружне економије, могли бисмо да задржимо органски отпад ван депоније и да боље сачувамо наше природне ресурсе попут песка“.

Органски производи попут талога од кафе не могу се додати директно у бетон јер пропуштају хемикалије које слабе снагу грађевинског материјала. Дакле, користећи ниске нивое енергије, тим је загрејао отпад од кафе на преко 350 °Ц док га није лишио кисеоника.

Овај процес се назива пиролиза. Он разграђује органске молекуле, што резултира порозним угљеником који може да формира јаке везе са цементном матрицом, и самим тим се угради у њу.

Ролчхенд и колеге су такође покушали да пиролизују талог кафе на 500 °Ц, али добијене честице коју су назвали биоугљем – нису биле тако јаке.

Истраживачи су упозорили да још увек треба да процене дугорочну трајност овог цементног производа. Они сада раде на тестирању учинка хибридног кафе-цемента у циклусима замрзавања/одмрзавања, упијања воде, абразије и многих других могућих поремећаја и утицаја.

Тим такође ради на стварању биоугља из других извора органског отпада, укључујући дрво, отпад од хране и пољопривредни отпад.

- Наше истраживање је у раној фази, али ова узбудљива открића нуде иновативан начин да се у великој мери смањи количина органског отпада који одлази на депоније - рекао је инжењер РМИТ-а Шенон Килмартин-Линч.

- Инспирација за моје истраживање, из перспективе староседелаца, укључује Бригу о земљи, обезбеђивање одрживог животног циклуса за све материјале и избегавање одласка ствари на депонију како би се смањио утицај на животну средину.

Њихово истраживање објављено је у Јоурнал оф Цлеанер Продуцтион.

(РТС)

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas