Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је настао ПЕТАК 13.? Ево шта каже историја о популарном датуму

Прича о петку 13. сеже у далеку прошлост

1697200218_shutterstock_1044380716.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Фамозни петак 13. многима представља време када би најрадије остали у кревету или барем код куће. И, иако некима ово можда делује као глупост, најнесрећнији број многих цивилизација у комбинацији са петим даном у недељи, сваке године улива страх у кости милионима људи широм света.

Порекло веровања у несрећу повезану са овим даном до данас није прецизно разјашњено. Легенда вероватно потиче још из библијских времена јер је 13. гост на Последњој вечери – Јуда, издао Исуса који је касније, разапет баш у петак. Такође, наводно су Адам и Ева управо на тај дан убрали јабуку која их је заувек истерала из раја.

Слично веровање постоји и у нордијској митологији, јер је на једну забаву упао 13. гост – опаки бог Локи, који је организовао убиство бога весеља Балдера, након чега је Земљом завладала тама.

Још библијских догађаја везује се за овај “баксузни дан” – тада је, према легенди, почео Велики потоп, обустављена је изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

Шта о петку 13. каже документована историја?

Што се документоване историје тиче, 13. октобра 1307. године, француски краљ Филип ИВ и папа почели су коначни одрачун са темпларима. Они су истовремено ухапшени, мучени због јереси и на крају погубљени, а ред је ускоро престао да постоји. Био је петак.

Иако први записи о баксузности овог дана потичу још из 14. столећа, све до 19. века овоме се није придавао наручит значај. У Средњем веку се сматрало да петак 13. једноставно “није добар дан” за почињање неког новог посла – тада се није кретало на путовања и нису се организовале свадбе.

Ипак, почев од 20. века ово је попримило много веће размере – људи су одбијали да на данашњи дан лете, инвестирају или чак и раде. И данас је у питању једна од најпопуларнијих фобија стручног назива параскаведекатриафобије или фригатрискаидекафобија. Процењује се да од ње у свету пати око 21 милион људи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas