Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТИЖЕ ПЕТАК 13-и: Датум који никога не оставља равнодушним

Милиони људи широм света петак 13. сматрају најбаксузнијим даном у години и даном који сигурно доноси несрећу. Тог дана људи отказују важне обавезе, путовања, а неки чак иду толико далеко да уопште не излазе из кревета, него се покрију ћебетом преко главе и чекају да прође.

1696928204_307820_profimedia-0667743757_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Од кад је света и века, постоји и сујеверје. "Немојте пролазити испод мердевина, не отварајте кишобран у затвореној просторији, не дозволите да вам црна мачка пређе пут, избегавајте број 13", само су неке од порука које нам стижу у вези овог датума.

Петак 13-и је датум који се сматра несрећним у многим културама и који изазива страх, трепет и забринутост код многих људи.

 

Баксузан број

Тај фамозни број 13, познатији као баксузан број, ће многе људа натерати да се најеже, а да ни сами не знају због чега. Многи верују да је број 13 несрећан број и када кажемо многи, не мислимо само на појединце, већ и на озбиљне корпорације и предузећа.

Сујеверје које окружује овај број иде толико далеко да у неким авионима не постоји седиште број 13, у неким солитерима не постоји спрат број 13, већ после дванаестог спрата одмах иде четрнаести, а у многим хотелима не постоји соба са овим бројем.

А када се овај „несрећни“ број укомбинује са петком, тек онда настаје још већа пометња. Најнесрећнији дан икада (по мишљење сујеверних) је управо петак 13. а да нико са сигурношћу не може да вам каже зашто је то тако. 

 

Шта је толико лоше са овим датумом?

Нека од веровања зашто је петак лош дан воде порекло из библијског периода. Велика поплава за време Ное се десила у петак, дан када је Исус разапет је био петак и можете да погађате дан када је Ева понудила јабуку Адаму – наравно био је петак! И сада имамо лош дан – Петак и баксузни број 13 и… шта можемо да очекујемо када се ова два „баксуза“ преклопе у календару?

Поједини верују да се овај датум сматра несрећним од 1307. године, јер је те године на петак 13. француски краљ издао наређење да се ухапсе и погубе стотине витезова темплара.

У Бразилу су отишли и корак даље: не само да је петак 13. баксузан дан него добија још на баксузлуку ако падне у августу месецу!

Можда је идеја о несрећном датуму потекла из далеке прошлости, али сигурно се раширила широм света када је холивудска франшиза филмова „Петак Тринаести“ постала популарна широм света.

Али као што су Египћани веровали да је број 13 срећан број, тако у многим земљама шпанског говорног подручја петак 13. се сматра срећним даном, а среда 13. је несрећан дан. Чак сматрају да је петак 13. врло повољан датум за рођење детета.

 

Шта петак 13. (сујеверје) учини од човека

Постоји много случајева у свету да људи не желе да купе кућу уколико је број куће 13, па тако многе улице ни немају кућу са тим бројем. Такође, у последњих десетак година петак 13. је скоро увек најгори дан за било какве трансакције, пословне договоре или продају некретнина, јер људи одбијају да раде било шта тог дана.

А да је цела ова прича о петку 13. помало озбиљна говори и чињеница да постоје особе које се изразито плаше овог датума и имају фобију од истог, толико да постоји регистровано психичко стање, под називом параскеведекатриафобија и представља изразит осећај нелагодности у вези са овим датумом.

Било како било, можда ће Вам бити лакше ако Вам кажемо да је ово последњи петак 13. ове године и да ће следећи бити тек наредне године у августу. 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas