Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је ЦРНИ ПЕТАК, ИМАТЕ ДВЕ ОПЦИЈЕ: Не излазите из куће или будите храбри, ево и зашто

На овај дан, имате две могућности - да останете у свом кревету и избегнете потецијални баксуз који вас може задесити на петак 13. или да ипак игноришете ово сујеверје.

1628841897_13..JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Постоје бројни људи који сматрају да је петак 13. најбаксузнији датум у години. Било да сте сујеверни или не, ово је све што треба да знате о овом посебном датуму за који се везују најневероватније приче.

Веровање да је ово дан када се дешавају лоше ствари потиче још из средњег века, а по некима чак из библијског периода. Сматра се да ово сујеверје датира од Исусове последње вечере, где се верује да је било тринаесторо људи вече пре његове смрти која се одржала у петак, а да је Јуда био тринаести гост.

Страх од петка 13.

Захваљујући низу догађаја који су се десили на овај дан многи сматрају да је проклет и посвећују посебну пажњу избегавању несрећа уколико се дан и датум поклопе. Страх од петка 13. је толико распрострањен да су психијатри изнедрили и стручан назив да фобију од овог датума - параскаведекатриапхобиа.

Једна од најпопуларнијих прича о настанку овог сујеверја везана је за догађај када је стотине витезова Темплара заробљено и мучено у Француској 1307. године за време Филипа ИВ, у петак 13. октобра. У скандинавској митологији, једну важну вечеру за богове покварио је 13. гост, по имену Локи и због тога је читавим светом завладао мрак.

На овај дан, имате две могућности - да останете у свом кревету и избегнете потецијални баксуз који вас може задесити на петак 13. или да ипак игноришете ово сујеверје.

Џефри Чолсер у својим причама такође се осврнуо на овај несрећни датум рекавши да на петак 13. не ваља кретати на путовања или започињати неки посао, јер нећете имати среће. Ипак, део лоше репутације долази и од веровања да број 12 симболизује сигурност уз 12 апостола, 12 месеци, 12 знакова зодијака, а 13 га прати.

Због страха и сујеверја многи хотели и зграде уопште немају тринаести спрат, а у неким авиокомпанијама су решили да избаце плочицу с несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји. Американци су отишли најдаље у параноји те неки од њих цео дан не устају из кревета, одлажу послове и мењају дневне рутине на петак 13.

Шта се дешава са економијом на овај дан

Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи тог дана избегавају своје уобичајене активности.

Још једно веровање је да се паника око наведеног дана створила 1927. године кад се догодио други највећи крах на берзама. Пословни неуспеси и банкроти подстакли су очајне брокере на бацање кроз прозоре зграде у Вол Стриту. Дан је запамћен као "црни петак" и након тога је изнова Американцима уливао страх у кости, а скептичност се проширила и на остатак света, првенствено у Европу где је петак 13. убрзо постао синоним за несрећу.

Вештичарење

Овај број такође је у уској вези са вештичарењем и сматра се да је толико вештаца потребно да се створи вештичији одред. У Великој Британији, петак је дуго био ’дан за вешање’ јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт.

Захваљујући овом датуму Холивуд је створио серију хорор филмова "Петак 13". који су донели завидну зараду. Франшиза се проширила и на 12 других филмова у којима главни јунак носи хокејашку маску. Пре филмова највећа културолошка референца овом дану била је књига Томаса Лавсона из 1907. године.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas