Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

Како померање сата може утицати на живот и здравље људи? Истраживања дају изненађујуће одговоре

Померање сата може извршити велики утицај на наш биоритам, а спроведена истраживања ће вас изненадити

1647774040_time-g9cb2fc633_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ове године, летње рачунање времена ће почети 29. марта тачно у 16:33. Данас је почело пролеће, које ће трајати све до 21. јуна и окончаће се тачно у 17 часова и 40 минута. .

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је правилно "ЏАКУЗИ" или "ЂАКУЗИ"? Многи праве грешку

Следећег викенда почиње летње рачунање времена: у ноћи између суботе и недеље, тачније 27.марта, казаљке се померају један сат унапред, са 2х на 3х. Како ће то утицати на нас?

Сва жива бића, укључујући и човека развили су унутрашњи биолошки сат. Тај сат регулише наше потребе и процесе попут спавања, телесне температуре, уношења хране, метаболизма.  Он је прилагођен нашем животном стилу, а када дође до наглог мењања рачунања времена, попут померања сата, наш биолошки сат се може привремено или трајније пореметити.

Померање сата узрокује поремећај унутрашњег ритма, што може довести до појаве умора или несанице. Померање сата може повећати ризик за настанак депресије и гојазности.

Померањем сата током ноћи, са 2 на 3 часова, ми фактички губимо један сат предвиђен за спавање. Неки људи ће се брже прилагодити томе, а неки спорије.

Прочитајте још:  У овој оптичкој илузији има ДЕВЕТ животиња – коју од њих прву угледате открива вашу праву личност

Забрињавајуће податке дају истраживања спроведена у Канади, када је утврђено да се значајно повећао број саобраћајних несрећа првог дан након померања сата.

Још један  забрињавајући податак дала је студија спроведена у Шведској која је показала да је у прва три дана након померања сата повећана учесталост од срчаног удара

Трећа студије, овога пута спроведена у Данској уочила је да у периоду непросредно након померања казаљки број случајева оболелих од депресије расте и до 11%.

Због свега овога бројне су петиције да се прекине са померањем сата, а у Европској унији је већ покренута иницијатива од стране Европског парламента

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas