Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како тумачити СНОВЕ према СИГМУНДУ ФРОЈДУ? Седам савета за боље схватање подсвести

Тумачење снова према Сигмунду Фројду откриће вам поруке ваше подсвести и помоћи да уђете у срж сна, колико год необичан био

1703167178_shutterstock_2258003739.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Психијатрија је много напредовала од Фројдових дана, али његов рад на анализи снова и данас чини основу многих тумачења снова. Јер иако понекад могу изгледати потпуно насумични, снови су све само не случајни. То су поруке из подсвесног ума, које нам говоре ствари о нама самима и о свету око нас, којих наши свесни умови нису свесни. Ако желите да боље разумете себе, морате да разумете своје снове и како да их тумачите.

7 савета Сигмунда Фројда за тумачење снова:

1. Симболи су ваши

"Тумачење снова је краљевски пут до сазнања о несвесним активностима ума". Сигмунд Фројд
Фројд је знао да иако су слике у сновима често симболичне, сваки сневач ствара сопствене симболе. Врло уобичајена слика у сновима је да видите да вам зуби испадају. Али тумачење шта то значи разликује се од особе до особе. То може значити било шта, од тога да сте лоше комуницирали у последње време, страха од губитка контроле и тога да сте рекли превише, до анксиозности због свог изгледа.

2. Слободно удруживање откључава значење симбола

Када је тумачио снове својих пацијената, Фројд им је давао да слободно тумаче. Другим речима, замолио би их да кажу шта год им падне на памет када размишљају о сликама својих снова, без задржавања или цензурисања. Веома је важно да та интерпретација буде потпуно слободна, јер ако се цензуришете, дозвољавате свесном уму да се умеша у подсвест. Идеја је да се вратите у своју подсвест да бисте открили шта је покушавала да вам каже, тако да не покушавајте да рационализујете, разумете или сакријете било шта срамотно. То можете учинити сами или са терапеутом. Можда би било добро да снимите оно што кажете како бисте се могли концентрисати само на своје мисли, а онда можете да их анализирате касније.

3. Ваш сан може бити испуњење жеља које имате на јави

Ово је вероватно најједноставније тумачење снова, али није једино. На крају крајева, сви имамо искуство сањања о стварима које никада не бисмо желели да се догоде у стварном животу. У исто време, само зато што је нешто једноставно не значи да то треба да одбацимо. Неки снови су, тврдио је Фројд, управо то. Често сањамо о стварима које желимо и не можемо имати. Снови нам често пружају начин да добијемо оно што нам није дозвољено да имамо у животу. Само их схватите и знаћете које ствари снови откривају о вама.

4. Снове не треба доживљавати "црно-бело"

Свако ко је икада имао ноц́ну мору зна да постоје различите врсте снова. Често сањамо ствари које нас ужасавају, некада ствари које изгледају бесмислено, које су далеко од онога што заправо желимо. Али Фројд нас упозорава да не треба тако буквално да тумачимо снове. Када погледате дубље, често можете пронац́и елементе испуњења жеља чак и у сну који делује негативно.
Фројд је направио разлику између две врсте садржаја снова:
- манифестни садржај, који је сан каквог га памтимо;
- латентни садржај, основне мисли иза сна.
Људи су компликована створења. Понекад не желимо да признамо шта желимо, чак ни себи. А ако желимо нешто што бисмо желели да нисмо, често ц́емо ту жељу у својим сновима прикрити као нешто друго. Зато не треба да узимамо своје снове здраво за готово. Чак и застрашујуц́е или одвратне слике могу бити трагови жеље, али не желимо то да признамо себи.

5. Откријте поруку сна

„Задатак тумачења снова је да открије шта је дело из снова исткало. – Сигмунд Фројд
"Рад из снова" је Фројдов израз за несвесно кодирање које ваш ум чини да трансформише латентни садржај сна – оно што заиста желите – у манифестни садржај – оно што вам ум показује у сновима. Дакле, тумачење снова укључује поништавање тог кодирања. Фројд даље разлаже овај метод тумачења снова у четири фазе:
- Кондензација.
Овде се више различитих елемената сна комбинује у један. Тако да можете видети људе који су више од једне особе у исто време, или чути речи које комбинују елементе две или више различитих речи у једну.
- Премештање.
Тада се важни концепти из латентног садржаја сна замењују наизглед безначајним аспектима манифестног садржаја, или обрнуто. Због тога се у сновима може чинити да се ради о једној ствари, а заправо се ради о другој ствари. То такође значи да емоција коју треба да осец́ате у вези са сликом из снова може уместо тога бити везана за другу где не припада.
- Секундарна ревизија. Чини се да неки снови уопште немају смисла, док други могу бити изненађујуц́е јасни и логични. Према Фројду, то је због секундарне ревизије. Ово је нешто што ваш мозак ради на крају процеса стварања сна, крпец́и пукотине и рупе у вашем сну како би створио кохерентан наратив.
- Разматрања о заступању. На крају, снови су направљени од слика, а не од речи. Дакле, мисли иза сна морају се претворити у слике пре него што могу да уђу у ваше снове.
Ваш подсвесни мозак може показати невероватну креативност у томе, креативност коју вец́ина људи покушава да постигне у свом будном животу. Често, када своје снове преточимо у речи, схватамо да су слике све време представљале речи, због чега тумачење снова често захтева да запишете своје снове или да их изговорите наглас да би се симболичке слике поново претвориле у речи. Можете и да их насликате и будете креативни љјуди.

6. Размислите о свом детињству

Фројд је тврдио да, док неки латентни садржај снова потиче из наше садашњости или недавне прошлости, други садржај датира из наших најранијих сец́ања и жеља, попут детињства. Да ствари буду још компликованије, вишеструке скривене жеље могу бити наслагане једна на другу и представљене у истој слици из снова. На пример, можете сањати да летите авионом. Предстоји вам велико путовање због којег сте забринути, тако да слика може представљати вашу жељу да стигнете тамо где идете на време. Али то вас такође може подсетити на то како је ваш отац често каснио и како се ваша мајка жалила на то. Дакле, летење авионом у сну може представљати вашу жељу да имате контролу над начином на који су ваши родитељи повезани једно с другим.

7. Поштујте несвесно

Фројд је такође истакао да исте сложене силе које делују у нашим сновима утичу и на наш будни живот. Подсвест се може показати на много различитих начина док смо будни, укључујуц́и:

- лапсуси
- сањарења
- пропусти у памц́ењу
- грешке
- насумичне мисли

Тумачење снова може нам рец́и много о нама самима. За Сигмунда Фројда, ништа што смо сањали није било случајно или бесмислено. Уместо тога, слике снова показују пут ка нашим најдубљим жељама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas