Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КЛАЦКАЛИЦА ИЗМЕЂУ ИСКРЕНОСТИ И ОКРУТНОСТИ: Разлика је кључна за здраве односе

Да ли вам је икад неко рекао да жели да буде искрен према вама, а онда вам само нешто саспе као да сутра не постоји?

1705837900_shutterstock_1183094179.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када је неко искрен, он једноставно дели своје мишљење. Знате израз: "Ово је моје искрено мишљење." Њихова искреност је управо то — њихова.

Нажалост, њихови искрени коментари или запажања се односе на вас и понекад није пријатно чути одређена мишљења о себи. Ово је проблем са искреношћу.

У раду са клијентима психотерапеути саветују колико је важно бити аутентичан. Касније, када поделе са нама неку комуникацију коју су имали, кажу нам да су били искрени.

Саопштавање о томе како се осећате је начин да поштујете и цените себе. Није да је то како се осећамо толико важно (пошто су емоције привремене) – то је једноставно начин да ценимо себе говорећи о томе како се осећамо у одређеном тренутку. Проблем је што постоји разлика између бити искрен и бити аутентичан. А та разлика је кључна за здраве односе.

Разлика између "искрене" и "аутентичне" комуникације

Праксе ненасилне комуникације су од суштинског значаја за успешан однос, а то значи да користите што је могуће мање „ти“ језика и што је више могуће „ја“.

Нажалост, типична искреност у комуникацији била је изговор да се првенствено користе реченице које почињу са ти“. Када смо аутентични, ми причамо о себи. Аутентичност нема никакве везе са другом особом. Некоме кажемо „осећам се љутим“ и то им даје до знања шта осећамо у овом тренутку.

Аутентичност може бити застрашујућа

Наш его нас лаже и упозорава нас да смо аутентични. То нам говори да ако аутентично изразимо своја осећања, онда ћемо бити одбачени. Такође нам може рећи да наша осећања нису валидна, да не треба да се осећамо тако или да нешто није у реду са нама због онога што осећамо.

Истина је да сви желимо да будемо вољени онакви какви јесмо, а ипак се сви помало плашимо да покажемо ко смо заиста.

Ако некога "уплашите" тиме што сте аутентични, он вам никада није одговарао. Људи вам по понашању говоре ко су. Ако постану одбрамбени или узнемирени када аутентично поделите своја осећања, то вам говори о њима и њиховој способности да буду аутентични. Ваша реакција на њихово понашање вас обавештава о областима у којима можете наставити да растете.

Како добити аутентичност од других

Комуницирање на овај начин захтева вежбу јер нас никада нису учили да то радимо. Ако желите да стварање љубави буде приоритет онда је време да унапредите своје комуникацијске вештине. Започните вежбањем аутентичности. Говорите како се осећате без обзира на очекивања других. То значи да сте потпуно аутентични, а не да се борите са својом позицијом на основу онога што замишљате да би могао бити исход.

Преузмите одговорност за своја осећања. Нико те не тера да осећаш било шта. Користите ову формулу да бисте сазнали када је нешто ваша одговорност - ако неко има проблем са вама, то је њихов проблем. Ако имате проблем са неким, сада је то ваш проблем.

Ставите своја осећања у контекст. Још једном, потрудите се да користите језик „ја“. Може бити од помоћи рећи „Осећам се тужно када приметим“ одређени стимуланс или чин. Направите захтев који нуди решење. Овај захтев може бити за другу особу или можете предложити заједничко решење.

Корисно је запамтити да подношење захтева на овај начин не гарантује да ће ваш захтев бити испуњен. Ово је одличан начин да сазнате шта је неко у стању да испоручи.

Мислите „аутентично“ када мислите на „поштено“

Када сте аутентични, као да шаљете позив другој особи да вас упозна на тој веома високој вибрацији. Ако та особа прихвати ваш позив и изрази га аутентично, дешава се веома лепа ствар коју називамо „магија интимности“. Када су две особе аутентичне, ствара се емоционална веза. Магични део је да вас двоје не морате да се слажете. Концепт "споразума" је жеља ега, а емоционална интимност је жеља наше душе.

Почните да делите аутентично са својим вољенима и открићете како је добар осећај закорачити у своју аутентичност. Оставите своје искрено мишљење за себе осим ако се то не тражи. Следецћи пут када неко каже: „Могу ли да будем искрен према вама?“, једноставно захтевајте да буду аутентични, пише YоурТанго.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas