· · Коментари: 0

Колико је година имала БОГОРОДИЦА када је родила Исуса? Детаљ који је многим верницима непозант

Марија је на иконама представјена као млада жена, али многи не знају колико је имала година када се породила

1666778066_Foto-Vikipedia-Bogorodica.jpg
Фото: Википедиа

Марија је на скицама, иконама и цртежима приказана као веома млада жена. Ипак остаје вечито питање: Колико година је имала када је родила Исуса?

Јасно је да је Марија била изванредна жена. Као прво, заиста је разумела шта значи жртвовати се ради Божје воље. Очигледно у то време нико, укључујући ни њу саму, није очекивао да ће се Месија родити од девице. Због тога је питала анђела Габриела како ће носити Месију кад није у браку и није полно активна (Лука 1, 34). Знала је да ће прихватање трудноће од Бога изазвати превирања и бол њој и њеним најмилијима, али је послушно прихватила Божји план за свој живот, пише Нови живот.

Колико је година имала Марија када је родила Исуса?

Библија не наводи колико је Марија имала година када је родила Исуса. Не постоје ни историјски документи који наводе Маријину доб у време када се Исус родио. Упркос томе, можемо изнети неке разумне претпоставке на темељу онога што су јеврејски обичаји били у то доба.

Већина хришћанских историчара претпоставља да је у време Исусова рођења имала око 15-16 година. Према тадашњим јеврејским обичајима, млада би се жена могла верити с младићем већ у доби од 12 година, иако се испуњење њиховог брака обредом и физичком интимом може догодити неколико месеци или чак неколико година касније.

Прочитајте још: СУТРА ЈЕ СВЕТА ПЕТКА И ЦРВЕНО СЛОВО: Ево шта жене треба обавезно вечерас да ураде

Често се претпоставља да се Јосип оженио касно у животу, јер је готово сигурно да је умро када је Исус започео своју службу. Овај закључак извлачимо из низа библијских записа у којима је Јосип био видљиво одсутан. Када се Исус преселио у Кафарнаум, с њим су били његова мајка и браћа, али не и отац (Иван 2, 12). Још је значајније то што је Исус, док је био на крсту, наложио апостолу Ивану да се брине о Његовој мајци, а Марији је рекао да се према Ивану односи као према сину.

И Маріја і Јоѕір ѕу увек били послушни Богу, нарочито када је живот біо тежак. Заједно су пролазілі кроз ѕіромаштво, невоље и проблеме … Но с љубављу су одгајали Исуса.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.