Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико УНИКАТНИХ оосбина носите у себи? Одговорите на ПЕТ питања и сазнајте да ли сте аутентична личност

Погледајте какву вредност аутентничност има у вашем животу и раду

1667220744_pexels-alexander-grey-1209843.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Тема психолошкебезбедности постаје све важнија у пословању. У психолошки безбедној радној средини ми верујемо да нећемо бити понижени или кажњени када изражавамо своје мишљење, постављамо питања, или признајемо грешке. У психолошки безбедној атмосфери чланови тима се осећају слободно да преузму одређени ниво ризика у односима у циљу обостраног учења и све већег напретка, пише Милена Братичевић, др Интегралног здравља; консултант и предавач за ментално здравље и психолошку безбедност. Напредак у послу је могућ само онда када људи могу слободно да допринесу својим идејама, талентима и ресурсима у раду ка заједничком циљу. Истраживања показују да су људи у безбедној радној атмосфери пре свега аутентични, па затим креативни и спремни на високи ниво сарадње. Поставља се питање – шта тачно значи бити аутентичан и какву вредност заправо аутентичност има у нашем животу и раду?

Шта је аутентичност?

Када смо аутентични, ми знамо ко смо, пријатно нам је у својој кожи и лако можемо да излажемо своје мисли и идеје другима. Бити аутентичан такође значи бити индивидуа – људско биће које је другачије од групе, иако је део ње. Свака особа је уникатна, а познато је да човек има јединствене отиске прстију, што указује на то да не постоје две особе на планети које су потпуно идентичне. Дакле, сви имамо јединствене особине, предности и мане, којих можемо бити више или мање свесни. Аутентичност је индикација личне аутономије или нашег права на самоуправљање и способност да будемо вођени изнутра. Ово подразумева и моралну аутономију, која нам допушта да имамо сопствени систем вредности и помаже нам у управљању мислима и одлукама.

Аутентичност нам такође дозвољава да освестимо оне главне вредности које делимо са другима на једном дубоком, људском нивоу. То су вредности као што су толеранција, поштовање, уважавање и потреба да се односимо према нашем животу као према нечему што је вредно и што има смисла.

Прочитајте још: Водитељи остали затечени сценом: Гошћа се онесветила током уживо у емисији (ВИДЕО)

Колико сте аутентични?

Које су ваше личне вредности и уверења?
Да ли ви управљате вашим мислима, емоцијама и одлукама?
Шта су ваше предности?
Шта су ваше мане?
Које се особине код вас истичу?

Аутентичност и интегритет

Аутентичност такође имплицира интеграцију или осећај да смо целина и да нисмо изолована јединка, да смо део нечега већега. Међутим, тешка искуства у детињству могу да доведу у питање психолошку интеграцију и нашу свест о себи, превасходно услед кршења личних граница и мањка безбедних и подржавајућих односа са одраслима. Шта је то што нас заправо тера да жртвујемо нашу аутентичност и интегритет у односима?

"Ми компромитујемо свој интегритет као дете да бисмо преживели. Ови дечји узроци постају аутоматски и почињу да нас саботирају пре него што нам служе за добро. Наша испуњеност у животу углавном зависи од тога да ли ћемо превазићи дечји начин преживљавања и усвојити животне вештине које ће нас оспособити да живимо са пуним интегритетом."

("Интелигенција интегритета", Дејвид Грудер)

Наша способност да живимо у интегритету и целини односи се на начин или стил везивања који смо развили док смо били деца. Свако од нас има свој стил понашања у односима, који је настао по моделу односа са најближим члановима породице. Начин на који стварамо односе као одрасли заснован је најпре на томе колико смо се осећали безбедно и блиско са људима око себе као деца, да ли смо имали здраве границе са родитељима или можда страх од напуштања. Људи који имају сигуран стил везивања углавном се осећају пријатно у односима, на њих може да се рачуна и умеју слободно да искажу своје потребе. Они често могу да помогну другима да се ослободе страха од везивања, тако што ће својим примером показати како здрави односи изгледају. Међутим, ако је особа веровала да мора да заслужи љубав од родитеља тиме што ће бити перфектно дете, она може развити анксиозан стил везивања. Услед страха од напуштања, превеликог давања и осећаја да никада није довољно добра, може се осетити огорченом и бесном на себе и друге.

Иако није могуће променити стил везивања преко ноћи и постати особа која се увек осећа безбедно и сигурно, битно је освестити који је наш стил везивања, да ли се осећамо пријатно у односима и да ли имамо здраве границе са другима. Да ли смо понекад огорчени или се осећамо као жртве?

Колико је то слично односу који смо имали са родитељима? Одговори на ова питања ће нам помоћи да видимо колико смо наследили обрасце у односима, а колико можемо да будемо аутентични и да осетимо да припадамо једној целини. Циљ је да свесно временом развијемо сигуран стил везивања кроз јачање поверења у себе и друге, искреност и међусобно уважавање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas