· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

КУВАЊЕ лечи депресију: Стручњаци поручују - уз помоћ хране пошаљите ПОРУКУ

Спремање јела и колача је дивна особина која је корисна за кувара, али и за оне којима ћете принети тањир, јер се тиме рађа љубав.

Depositphotos_79023482_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Уживате да кувате, да спремате колаче или торте, а нарочито када то чините за друге. Знајте да је то више од љубави према спремању хране и начина исказивања креативности. 

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

Стручњаци кажу да нам кулинарство помаже да се ослободимо стреса, али има и друге психолошке предности. Оно је добра прилика да некоме пренесемо емоције, јер храном можемо да саопштимо оно што нисмо у стању да искажемо речима.

Храна често говори више од речи.

- Ово сазнање може да буде корисно за људе који имају потешкоће у изражавању емоција речима, па тако захвалност и саосећање показују оним што су испекли или скували - каже Сузан Вајтбурн, професорка психологије на универзитету Масачусетс.
Спремање јела захтева пажњу, а некад и много времена. Морате да мерите потребне састојке, да се фокусирате на оно што радите, на мирис и укус хране, што може да резултира смањењем стреса, сматра професорка психологије на универзитету у Бостону, Дона Пинкас.

Прочитајте још: Мушкарци се чешће поверавају пријатељима, девојке се због тога љуте, а не схватају да праве велику грешку

То је један од разлога зашто је кулинарска терапија све заступљенија, одмах после уметничке. Џон Вајт, добитник престижног британског признања у области пекарства 2012. године, рекао је да му је овај посао помогао да се суочи са маничном депресијом, јер док нешто кувате или печете немате времена да размишљате о другим стварима.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.