· · Коментари: 0

Седам НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА које сви правимо када кувамо тестенину: Ово морате да престанете да радите

Иако сви мисле да знају да спреме пасту, али скоро сви праве исте грешке

1651230788_olayinka-babalola-r01ZopTiEV8-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Спремање шпагета и макарона многи сматрају врло једностаним. Паста је многима омиљено јело и често када немамо довољно времена прибегавамо овом укусном оброку, али несвесно многи праве грешке. Да бисте могли да заиста уживате у овом јелу, потрудите се да избегавате ове ствари.

Прекувавање тестенине

Ово доста људи ради. Многи бацају одмах омоте или не читају на паковањима препоручено време кувања, мислећи да могу сами да процене када ће оцедити тестенину. Али, често је прекувамо јер не читамо упутства - зато, прочитајте и пратите препоручено време кувања и оцедите тестенину отприлике минут или два пре назначеног времена.

Не солите воду довољно и користите уље

Препоручује се да вода у којој кувате тестенину буде поприлично слана, иако то многи сматрају грешком. Неки кувари препоручују да користите једну кашичицу соли по литру воде. Немојте додавати уље у воду у којој се кува паста! Ова намирница осим што није најздравија опција, неће утицати на укус овог јела. Све што ћете добити је масна тестенина без нарочите ароме и укуса.

Прочитајте још: ГЕНИЈАЛНО! Ево чему могу да послуже ПЛАСТИЧНЕ ФЛАШЕ - решите један од НАЈВЕЋИХ проблема у кухињи

Додавање тестенине пре него што вода прокључа

У нестрпљењу или журби, многи убацују тестенину у воду која још није прокључала. Али, тако ћете добити пасту слабијег квалитета и кашастог укуса. Скроб се лакше разграђује у млакој води и отапа, што доводи до тога да ваше јело има много чуднији укус.

Недовољно мешање тестенине

Ако не желите или заборављате да мешате тестенину док се кува, вероватно ће вам се залепити за дно или ћете добити неједнаку текстуру укуса. Чим додате тестенину у прокључалу воду, одмах је промешајте дрвеном варјачом како се не би залепила за дно.

Испирање тестенине након кувања

Неки имају навику да испирају тестенину након кувања, што такође спада у велику грешке. Али, тако уклањате скроб, па сос који се додали неће моћи да се сједини добро са пастом. Препоручује се испирање тестенине када су у питању хладна јела што зауставља процес кувања и брже се јело хлади.

Остављате тестенину да предуго стоји

Након што се скували и процедили пасту, немојте је остављати да дуго стоји. Ако то урадите добићете само клупко скроба и не толико укусан оброк. У овој ситуацији можете се и послужити малин триком - убаците комадић маслаца кад спремите пасту, како би се дуже одржали свежина, арома и укус.

Прочитајте још: Велики ТРИКОВИ малих УМЕТНИКА: Да бела одећа буде још беља

Просипање воде за кување

Грешка коју сви правимо јесте просипање воде у којој се кувала тестенина. Пожељно је да оставите шољицу  воде у којој се кувала паста, зато што се у тој води налази скроб који може да помогне у згушњавању соса и лакшем и бржем сједињавању соса са тестенином.  Даље, одвојену количлину воде можете постепено додавати у припремљен сос.

Бонус видео:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.