Професионални кувари кажу да постоји само један исправан тренутак за сољење јела.
Иако се многи ослањају на лични осећај или навику, професионални кувари кажу да постоји само један исправан тренутак за сољење јела.
У прилог томе иде и експеримент спроведен на познатом Јутјуб каналу "Americ's Test Kitchen".
Кувар који је извео тест каже да су га још током школовања учили да се со додаје одмах на почетку припреме – док су намирнице још хладне – и да је то годинама радио без размишљања. Ипак, у једном тренутку је пожелео да провери да ли то правило заиста има смисла. Направио је поређење између јела која су сољена на почетку и оних која су сољена на крају, и резултати су били јасни.
Када се со дода на почетку, она има времена да равномерно продре у храну, па сваки залогај има уједначен и богат укус. Насупрот томе, када се со дода тек на крају кувања, она остаје на површини – тада неки залогаји могу бити преслани, док унутрашњост остаје неукусна и бљутава. Дакле, сољење у последњем тренутку не постиже жељени баланс.
Али шта ако сте једноставно заборавили да посолите на време? Ни тада није све изгубљено. Со можете додати и касније, али уз опрез – никако не сипајте целу количину одједном. Уместо тога, додајте је постепено и проверавајте укус. Тако ћете смањити ризик да јело пресолите, а ипак ћете му донекле поправити укус.
(Најжена)