Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Легенда о ОРЛУ И СОКОЛУ: Древна прича о љубави која открива ТАЈНУ сваке успешне везе

Поучна прича о љубави која потиче од древних Сијукса

1702552676_shutterstock_2056349351.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Љубав може трајати заувек ако научимо да истински поштујемо слободу једни других. Постоји једна легенда Сијукса која нас учи мудру лекцију о љубави и слободи. 

Легенда о орлу и соколу

Ова древна легенда Сијукса – позната као Легенда о орлу и соколу– говори да су једног дана млади љубавници Добри Бик и Плави Облак дошли држећи се за руке у шатор старог племенског шамана и питали га:

 "Волимо се и желимо да се венчамо. Али ми се толико волимо да желимо савет који ће нам обезбедити да останемо заједно заувек, који ће обезбедити да останемо једно поред другог док не умремо. Шта можемо да урадимо?".

 Мудри старац , одушевљен што их види тако младе и тако заљубљене, тако жељне добре речи, рече:
"Урадите оно што треба да се уради. Ти, Плави Облаче, мораш се попети на планину северно од села. Само мрежом мораш ухватити најјачег сокола и довести га овде живог, трећег дана по младом Месецу. А ти, Добри Биче, мораш се попети на планину грома; на врху ћеш наћи најјачег од свих орлова. Само мрежом ћеш морати да га ухватиш и донесеш живог!”.

Млади су се нежно загрлили и потом отишли ​​да изврше мисију. Наређеног дана њих двоје су чекали са својим птицама.

Мудри старац их је извадио из торбе и установио да су то заиста лепи примерци тражених животиња.

"И шта сад да радимо?“, упитали су млади.
Мудри стари Сијукс је одговорио:
"Узмите птице и вежите их за ногу овим кожним повезима. Кад су везани, пустите их да слободно лете” – одговорио је он.
Урадили су како је рекао и пустили птице. Орао и соко су покушали да лете, али су могли само да направе мале скокове по земљи. После неког времена, изнервиране немогућношћу летења, птице су почеле да нападају једна другу, кљуцајући све док се нису повредиле.

 Тада мудри старац рече:

"Никада немојте да заборавите шта сте видели. Мој савет је следећи: ви сте као орао и соко. Ако останете везани једно за друго, чак и ако је то из љубави, не само да ћете живети повређујући сами себе, већ ћете, пре или касније, почети да повређујете једно друго. Ако желите да љубав међу вама потраје дуго, летите заједно, али немојте да остајете везани немогућношћу да будете сами.”

Ако заиста волиш некога, пусти га да лети са својим крилима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas