Oglas
· · Komentari: 0

Legenda o ORLU I SOKOLU: Drevna priča o ljubavi koja otkriva TAJNU svake uspešne veze

Poučna priča o ljubavi koja potiče od drevnih Sijuksa

1702552676_shutterstock_2056349351.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

LJubav može trajati zauvek ako naučimo da istinski poštujemo slobodu jedni drugih. Postoji jedna legenda Sijuksa koja nas uči mudru lekciju o ljubavi i slobodi. 

Legenda o orlu i sokolu

Ova drevna legenda Sijuksa – poznata kao Legenda o orlu i sokolu– govori da su jednog dana mladi ljubavnici Dobri Bik i Plavi Oblak došli držeći se za ruke u šator starog plemenskog šamana i pitali ga:

 "Volimo se i želimo da se venčamo. Ali mi se toliko volimo da želimo savet koji će nam obezbediti da ostanemo zajedno zauvek, koji će obezbediti da ostanemo jedno pored drugog dok ne umremo. Šta možemo da uradimo?".

 Mudri starac , oduševljen što ih vidi tako mlade i tako zaljubljene, tako željne dobre reči, reče:
"Uradite ono što treba da se uradi. Ti, Plavi Oblače, moraš se popeti na planinu severno od sela. Samo mrežom moraš uhvatiti najjačeg sokola i dovesti ga ovde živog, trećeg dana po mladom Mesecu. A ti, Dobri Biče, moraš se popeti na planinu groma; na vrhu ćeš naći najjačeg od svih orlova. Samo mrežom ćeš morati da ga uhvatiš i doneseš živog!”.

Mladi su se nežno zagrlili i potom otišli ​​da izvrše misiju. Naređenog dana njih dvoje su čekali sa svojim pticama.

Mudri starac ih je izvadio iz torbe i ustanovio da su to zaista lepi primerci traženih životinja.

"I šta sad da radimo?“, upitali su mladi.
Mudri stari Sijuks je odgovorio:
"Uzmite ptice i vežite ih za nogu ovim kožnim povezima. Kad su vezani, pustite ih da slobodno lete” – odgovorio je on.
Uradili su kako je rekao i pustili ptice. Orao i soko su pokušali da lete, ali su mogli samo da naprave male skokove po zemlji. Posle nekog vremena, iznervirane nemogućnošću letenja, ptice su počele da napadaju jedna drugu, kljucajući sve dok se nisu povredile.

 Tada mudri starac reče:

"Nikada nemojte da zaboravite šta ste videli. Moj savet je sledeći: vi ste kao orao i soko. Ako ostanete vezani jedno za drugo, čak i ako je to iz ljubavi, ne samo da ćete živeti povređujući sami sebe, već ćete, pre ili kasnije, početi da povređujete jedno drugo. Ako želite da ljubav među vama potraje dugo, letite zajedno, ali nemojte da ostajete vezani nemogućnošću da budete sami.”

Ako zaista voliš nekoga, pusti ga da leti sa svojim krilima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas