· · Коментари: 0

ЛЕТЊИ ВРАЧИ: Данас су Свети Козма и Дамјан, а ево шта је добро урадити да будете здрави

Српска православна црква данас обележава мученике Светог Козму и Дамјана - свете Враче

1657708733_vraci.jpg
Фото: СПЦ

Браћа су била лекари и чудотворци, а многе здравствене установе ове светитеље и лекаре данас славе као заштитнике своје професије.

Прочитајте још: ДАНАС ЈЕ ПАВЛОВДАН: Један обичај ПРИЗИВА ЗДРАВЉЕ, а како бисте победили непријатеља урадите ОВО

Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије. Велики број домова у Србији ове свеце обележава као крсну славу. У црквеном календару празник је данас обележен црним словом.

Празник светих врача Козме и Дамјана обележава се данас у храмовима Српске православне цркве, православним домовима и многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Свети врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да је на овај празник добро радити тешке физичке послове, али и да се без преке потребе не излази из куће.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Свеци са ковчежићима

Светитељи Козма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

Не слави га само црква и поједине породице као кућну славу јер Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као "свети безсребреници".

"Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ", записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да је "Козма љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата".

Прочитајте још: Данас је ПЕТРОВДАН: Овога јутра умијте се росом, а ови обичаји СТРОГО забрањују једну ствар

Ови свеци се славе два пута годишње - 14. јула када је умро Козма и 14. новембра када је умро Дамјан.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.