· · Коментари: 0
НАЈВЕЋА ПОДРШКА

ХРАБРА, СПРЕТНА, ДОМИШЉАТА: Најлепшим речима је Никола Тесла описивао мајку, од које је наследио изумитељски дар (ФОТО)

У књизи "Моји изуми" Никола Тесла се за свој изумитељски дар захвалио, пре свега, мајци.

1605620620_djuka.png
Фото: Принтскрин / инстаграм / тесла_инвентионс

Са много топлине и љубави описао ју је као изузетно храбру жену, великих способности и моралне снаге.

Ђука је потекла из свештеничке породице, у такву се и удала. Рођена је у Томингају код места Грачац 1822. године, као унука проте Томе, ћерка Николе Мандића и Соке Будисављевић. Мајка јој је рано умрла, па је као најстарије дете бринула о шесторо браће и сестара, што ју је удаљило од образовања.

Прочитајте још: Да ли сте знали? Шта БОЈА ОЧИЈУ открива о вама

Није умела да чита, али је обожавала поезију и напамет знала хиљаде стихова народних песама, па и одломке из Његошевог "Горског вијенца". Никола је од ње наследио и фантастичну моћ памћења. 

Спретна и домишљата, још од малена је проналазила разне справе и од бескорисних ствари правила корисне.

 

Ђука - ни смрт је није уплашила!
Колико је Николина мајка била посебна и храбра описује један догађај који приказао у књизи "Моји изуми", а прича прати Ђукин младалачки период: "Када је мајци било шеснаест, некаква заразна болест је харала земљом. Њеног оца су позвали да обави последњу причест болесника на умору, а за време његовог одсуства, она је сама отишла да помогне једној породици у суседству, коју је такође напала та страшна болест. Сви чланови породице, њих петоро, брзо су подлегли једно за другим. Она их је сама окупала и обукла. Пошто их је, према обичајима предака, украсила цвећем, положила их је на одар. Када јој се отац вратио, све је било припремљено за хришћанску сахрану."

Постала је супруга свештеника Милутина Тесле, са којим је у Смиљану добила два сина - Дана и Николу, као и три ћерке - Ангелину, Милку и Марицу. Нажалост, Дане је од ударца коња преминуо у 14. години, што је била велика трагедија за породицу. После тога, Тесле су се преселиле у Госпић.

Прочитајте још: УРНЕБЕСНО: Ево како изгледа када тате чувају децу (ВИДЕО)

Много пажње је посвећивала васпитању деце, учила их да буду добри људи и милостиви према ближњима!

Сваки кутак дома је држала под конац, правила је алатке, ткала, везла. Много се бринула око Николе јер је често био болешљив и плашљив. Она је одувек препознавала његову посебност и веровала да ће страхови нестати.

Прочитајте још: Наслеђени СВЕТАЦ се слави и зими и лети! Ево који се још обичаји о крсној слави поштују у ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ

Као што је у патријархалној заједници био обичај, тако се и у породици Тесла очекивало да ће Никола наследити оца и наставити свештеничким стазама. Мајка је очекивала да јој син крене тим путем, али да буде образован, док је отац Милутин веровао да су оне непријатељи васпитања.

Мајка је одиграла кључну улогу у Николином школовању!

Иако је Милутин имао богату библиотеку, сину у раном добу није дозвољавао да чита. Никола је кришом правио фитиље, изливао танке штапове лојанице и "гутао" страницу за страницом, све док не сване. Мајка га је, за разлику од оца, у потпуности разумела!

Прочитајте још: Три навике највећег генија: Овако је Никола Тесла вежбао мозак

Никола је привукао пажњу јавности када је у шестој години ставио у погон ватрогасна кола. У том периоду, Ђука је успела да убеди супруга да је за дете боље да студира технику, уместо Богословије. Милутин је једва пристао јер је Ђука била упорна. 

Никола је више пута истицао да је била добар психилог са јаком интуицијом!

Највећи геније није крио да му је она помогла да превазиђе фазу која је за његовог оца била непремостива. Наиме, у младалачком добу био је наклоњен коцки и само је она то сматрала пролазном страшћу, као и то да човек може да се спасе само властитом вољом.

Прочитајте још: СРБИ, славимо Ђурђиц! Данас почињу и МРАТИНЦИ, па ништа не смете дати из своје куће

Тесла је научио да укроти страсти баш захваљујући мајци, те је тако "победио" и јаку жељу за пушењем и испијањем кафе

Прочитајте још: Мислим, ОВО-ОНО! Урнебесан одговор у СЛАГАЛИЦИ шокирао водитељку, а противника насмејао ДО СУЗА (ВИДЕО)

Телеграм да му је мајка на самрти, Николу је затекао у Паризу. Одложио је сва предавања и одмах отпутовао у Госпић. Георгина Ђука Тесла је умрла уочи Васкрса, на Велику суботу, у априлу 1892. године. Бог јој је услишио последњу жељу, видела је вољеног сина Николу и опростила се са њим.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.