Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Nasleđeni SVETAC se slavi i zimi i leti! Evo koji se još običaji o krsnoj slavi poštuju u ISTOČNOJ SRBIJI

Svaki kraj Srbije slavi svoje običaje o krsnoj slavi, posebno ukoliko je svetac zaštitnik doma nasleđen

1604397477_Depositphotos_191285904_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Stanovnici istočne Srbije u velikom broju slučajeva obeležavaju i po nekoliko krsnih slava.  Prema verovanju u ovom delu Srbije, prvi svetac koji štiti porodicu i domaćina je onaj koji je nasleđen po muškoj liniji.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Ukoliko je domaćin doveo ženu u svoju kuću, ona slavi krsnu slavu nasleđenu po ocu. Ukoliko je muška glava porodice došla kod ženinih ili je nasledio kuću od nekog ujaka ili teče, onda obeležava i sveca-zaštitnika tog doma.

Žene, naročito ako nemaju braću i koga da nasledi ikonu, veoma su vezane za svoje devojčake slave.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Slave-zavetine
Osim što svako slavi krsnu slavu, slave se i seoske slave-zavetine. Svako naselje Stare planine ima svoju zavetinu. To su kultna mesta sa kultnim drvetom, na kojima se meštani zavetuju da će ih poštovati. Donose poklone, pogaču, kolače, sitan novac.Zatim sledi sabor-igranka.

Nasleđeni svetac se slavi i leti, i zimi, na primer Svetog Nikolu i u decembru, i u maju. Nekada se ljudima uoči nekog velikog svetitelja desi nešto mnogo lepo ili ružno. Bilo da su za to lepo iskreno zahvalni, ili da ružno prežive, oni tog najbližeg sveca uzimaju za svog ličnog zaštitnika.

Žene, naročito ako nemaju braću i koga da nasledi ikonu, veoma su vezane za svoje devojčake slave. I njih pojedine kuće "prekađuju".

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Na Vidovdan, rano ujutro se umivaju vodom u kojoj se nalazi trava za lepotu. Dan pre toga se obilaze livade, peva se, i bere se vidovska trava i ruža. Plava trava za muškarce a crvena za devojke.

Na Svetog Jovana Biljobera se "ovijaju" njive. To znači ide se oko svih njiva i bere se cveće. Od tog cveća i belog luka se prave venci i kače iznad ulaznih vrata.

Pročitajte još: "Kakvo je ovo čudovište?" Ova fotografija izazvala je bes ljubitelja PICE (FOTO)

Na Đurđevdan se takođe pletu venci, stave na glavu a zatim se ode u tor, kod ovce čije će jagnje biti žrtvovano i daje joj se pogača i so.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas