Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

МЕЂУНАРОДНИ ДАН АКЦИЈЕ ЗА КЛИМУ: За бољи живот свих нас

Међународни дан акције за климу је глобална акција која се обележава у више од 170 држава света, сваког 15. маја. Тај дан се обележава као дан борбе против климатских промена.

1684426404_klima.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Термин климатске промене користимо када говоримо о променама климе које се догађају од почетка двадесетог века. Промене које су регистроване претходних, као и оне које се предвиђају за наредних 90 година, сматрају се резултатом човекових активности, а не последицама природних промена у атмосфери.

Или суше или поплаве, Фото АП

Ефекат стаклене баште је веома важан феномен када говоримо о климатским променама зато што се односи на гасове који Земљу одржавају топлом и којима припада највећа заслуга за постојање живота на њој. Неке од гасова који праве “ефекат стаклене баште” људи производе у свакодневним активностима. Та додатна количина коју производе људи главни је фактор који утиче на глобално загревање.

Климатске промене не познају државне границе, али је унутар граница појединачних држава потребна мобилизација и подизање свести како би се климатске промене ублажиле и допринело ублажавању њихових последица

Научници предвиђају да би глобално загревање могло да допринесе масовном истребљењу дивљих животиња у блиској будућности, деловањем на чак милион врста, што је око четвртина познатих врста. Животиње и биљке које су навикле на хладније климатске услове мораће да се померају према половима или узбрдо чак и услед малих промена климе.

Фото: Новости

Такође, научници упозоравају да концентрација угљен-диоксида (ЦО2) у атмосфери премашује дозвољену границу од 350ппм. Тренутна концентрација ЦО2 у атмосфери износи 406,69 ппм, што доводи до глобалног отопљавања климе, топљења глечера и леденог покривача на половима, као и чешће појаве суша и поплава.

Агенда 2030, коју су УН усвојиле 2015. године, дефинише глобалне активности за борбу против климатских промена у оквиру 13, циља одрживог развоја – Хитна акција за климу. Поред тога, Париски споразум из 2015. године даје смернице и циљеве које треба постићи како би се избегле катастрофалне последице климатских промена које наука предвиђа уколико не предузмемо хитне и одлучне кораке.

Стратегија Србије у борби против климатских промена

У Србији је у марту 2021. године усвојен Закон о климатским променама који предвиђа механизме за смањење емисије штетних гасова. 

Србија се обавезала да ће, попут ЕУ, до 2050. постати нискоугљенично друштво и предвиђено је усвајање Стратегије нискоугљеничног развоја. То значи да би до 2050. требало да престане са производњом струје на угаљ.

Фото: Тањуг

Свој допринос овој борби дају и највеће домаће компаније. Шта то конкретно значи, распитали смо се у највећој домаћој нафтној компанији, НИС-у. Они наводе да предано раде на унапређењу заштите животне средине и смањењу емисија у ваздух. Тако је, на пример, захваљујући сталним улагањима у модернизацију Рафинерије нафте Панчево и почетком рада пројекта „Дубока прерада" у новембру 2020. године, НИС додатно смањио емисије загађујућих материја у ваздух из рафинеријских постројења. Услед престанка производње мазута са високим садржајем сумпора емисије СО2 смањене су за чак 98 одсто. У НИС-у још наводе да су у еколошке пројекте и бизнис иницијативе које значајно доприносе унапређењу заштите животне средине од 2009. године инвестирали више од 900 милиона евра.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas