Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МЕСО СЕ НЕ ЈЕДЕ ДО ВАСКРСА: Почела сиропусна недеља, oво су обичаји које треба да испоштујете

За православне вернике почела је сиропусна недеља, последња седмица пред Велики часни пост. Месо се више не једе, све до Васкрса, а дозвољени су млечни производи и јаја.

1710150485_81190_molitva_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сиропусна недеља, последњих седам дана пред Васкршњи пост, заправо је припремна.

Као што Велики пост телесно и душевно припрема за празник Васкрсења Христовог, тако и Сиропусна недеља припрема за Часни пост, који ове године почиње18. марта.

До следећег понедељка месо је забрањено, али у току целе ове недеље може се јести бели мрс и јаја, укључујући и среду и петак.

Сиропусна недеља позната је и као недеља праштања. Назива се и Сирна, Бела и Загонетна недеља.

У сусрет Белим покладама, већ по селима крећу маскиране поворке, које се уз дарове дочекују по кућама.

У појединим деловима земље, око записа грађене су велике љуљашке, око којих се народ забављао, а момци и девојке љуљали.

Сматрало се и да током ове седмице земља спава, па не треба ништа радити ни у њиви ни у пољу.

Жене раде само неопходне послове, а деци се брани да штаповима дирају воду.

У току читаве недеље живи се мало опуштеније него других седмица.

(РТС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas