Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МИСТЕРИЈА ЕГИПАТСКЕ МУМИЈЕ:: Настале много пре пирамида и хијероглифа

Узбудљиви свет археологије је пре само неколико дана постао богатији за још једно откриће! Овог пута, научници су установили да је старост египатских мумија, за које се раније мислило да су истог узраста као и пирамиде, много већа. Када су тачно оне настале?

1708509017_22831_get-thumbs-on-fly.php_f.jpg
Фото: Принтскрин
Oglas

Стари Египћани су своје место у светској историји "зацементирали" понајвише начином на који су поступали са телима преминулих чланова породице или владара. Они су их пажљиво мумифицирали, не би ли их заштитили од "зуба времена", градили им колосалне пирамиде, а гробнице пунили благом и другим артефактима.

Када су Египћани први пут мумифицирали посмртне остатке 

До сада се мислило да се процес мумифицирања посмртних остатака јавио истовремено са изградњом пирамида, али је најновије откриће показало да је овај ритуал много старији. "Почетак египатске мумификације, за коју постоје јасни научни докази, се везује за период око 4300. године пре нове ере", рекао је Стивен Бакли, истраживач са Универзитета Јорк у Великој Британији, у интервјуу за научни магазин Лајв Сајенс. "Можда ћемо открити да је и старије од тога", додао је он.

Мумије старије од пирамида и хијероглифа

Уколико се ритуал мумифицирања смести на временску линију и упореди са другим значајним догађајима у историји овог древног народа, може се доћи до запањујућих сазнања. Стари Египћани су тела почели  мумифицирају око 1.500 година пре него што су саградили прву пирамиду, 1.000 година пре него што су развили хијероглифско писмо и исто толико пре него што се Египат ујединио под владавином једног фараона! Невероватно, али истинито.

Природна мумификација се догодила и раније

И док се најстарији трагови ритуалног мумифицирања везују за период око 4300. године пре нове ере, постоје докази да су тела египатских покојника бивала подвргнута и природној мумификацији, много пре тога. "Ово је случајан процес проузрокован повољним условима сахрањивања, у врелом и сувом песку", рекао је Бакли. Штавише, чак и после открића вештачке мумификације, многи Египћани су и даље били природно мумифицирани, будући да чланови породице нису могли да приуште ритуал.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas