Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МИСТЕРИЈА: Зашто у многим хотелима у Америци не постоји соба број 420?

Број ''нон грата'' у Америци

1682505912_shutterstock_1913991367-hotelska-soba.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Број 420 има јаку симболику у Сједињеним Америчким Државама. Наиме, можда нисте знали да је број 420 уско повезан са канабисом, с обзиром на то да се 20. април у Сједињеним Америчким Државама широм земље слави као дан марихуане и навелико се ужива у њој. Из тог разлога, неки хотели отишли су толико далеко да на врата не стављају плочицу са бројем 420, па је или избегавају или стављају комбинацију 419 + 1, како би одговорили госте од пушења.

У другим хотелима соба са “марихуана” бројем уопште ни не постоји, а они који је пак имају, често остају без плочице с бројем јер заљубљеници у “траву” број понесу са собом као сувенир. На пример, у једном хотелу у Колораду, плочица са бројем је толико пута украдена са врата, да су се власници након последње крађе одлучили да реше проблем да број 420 једноставно напишу на врата, преноси пункуфер.хр.

Међутим, како је заправо прича започела и зашто је 20. април постао дан слављења марихуане? Истина није, како многи мисле, да је то због дана смрти Боба Марлија (који је преминуо отприлике три недеље касније). Није то ни број полицијског кода којим полицајци дојављују да је примећено уживање марихуане.

Права истина, или барем оно око чега се многи слажу везана је за групу студената који су седамдесетих година студирали на Универзитету Сан Рафаел у Калифорнији. Наиме, они су се налазили свакодневно у 16:20 код кипа Луја Пастера, како би уживали у конзумирању марихуане. Пре тога би по ходницима једни другима шапутали “Луј 420”, тако да се легенда временом проширила широм Америке, и данас је многим младима јасно шта значи број 420.

Американци су очигледно празноверни, јер 420 није једини “број нон грата”. Познато је избегавање злокобне тринаестице, па многи хотели немају собу број 13, а не постоји ни 13. спрат.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas