Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МНОГИ ГРЕШЕ: Наталијина рамонда или наталијина рамонда? Ево шта каже правопис

Певачица Теyа Дора победник је Песме за Евровизију и са песмом „Рамонда“ представљаће Србију на великој европској сцени у шведском Малмеу

1709544807_Foto-Profimedia-Printscreen-YouTube-TS-Pesma-Evrovizije-Zvanicni-kanal.jpg
Фото: Профимедиа, Принтсцреен/ YоуТубе - ТС Песма Евровизије Званични канал
Oglas

Наталијина рамонда, цвет о ком Теyа Дора пева, има посебну симболику за Србију и српски народ. Препознатљиви цвет љубичастих латица опеван у стиховима поменуте песме представља симбол Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава 11. новембра.

Дан примирја у Првом светском рату слави се као државни празник у нашој земљи од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији, од 2005. године.

Тог дана, 11. новембра је 1918. године у Француској је потписано примирје које је било на снази до коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године када је и формално окончан Први светски рат.

Наталијина рамонда је знак Дан примирја управо због вишеструке симболике. Наиме, амблем данашњег празника чини митови одликовања Албанске споменице са почетка 20. века односно зелено-црне трака која окружује љубичасти цвет, наталијину рамонду.

Фото: Википедиа

Назива се и цвет феникс јер се зна да и када се осуши, уколико је залијете, може да оживи. Њено "поновно рађање" спаја се са чињеницом да је и наша земља успела да "стане на ноге" односно да оживи након борби у Првом светском рату.

Фото: Принтсцреен - Правопис српског језика, Матица српска 2010

На ово је пре неколико година сугерисала и позната српска лекторка Виолета Бабић која је на свом Фејсбук профилу, уочи прославе Дана примирја који се прославља 11. новембра упутила људе на грешке које често праве.

- Данас је празник, Дан примирја у Првом светском рату, а његов симбол је цвет наталијина рамонда. Тако углавном пише у нашим угледним и мање угледним новинама. Истина је да је празник, а није тачно да се цвет пише Наталијина рамонда. Тачно је пак да је цвету назив наталијина рамонда и да се пише малим почетним словом, баш као што пишемо и бела рада, лепа ката, драгољуб, адамова јабука, давидово зрно, христов венац, ђурђево цвеће и георгина. Запамтите, малим словом пишу се имена биљака и кад се подударају с властитим именима - написала је на свом Фејсбук профилу Виолета Бабић.

Иначе, овај цвет спада у угрожену врсту која расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан где је српска војска под командом војводе Живојина Мишића ратовала против бугарских снага током припреме пробоја Солунског фронта, шро је претхоидило ослобађању Србије у Првом светском рату.

Биолози кажу да наталијина рамонда потиче још из времена леденог доба, а рамонде су као врста познате још од 19. века када их је француски истраживач по коме носе име открио на подручју данашње Шпаније, односно у Пиринејима.

Према подацима Завода за заштиту природе Србије, наталијину рамонду је 1882. године у Јелашничкој клисури у близини Ниша открио је лекар и ботаничар Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића. Због краја у којем је пронађен овај цвет, Петровић је желео да га назове "Нишка рамонда" али је одлучио да му додели име по краљици Наталији Обреновић.

Овај цвет је у нашој земљи заштићен законом као „строго заштићена врста“, чиме је строго забрањено и кажњиво њено сакупљање и нарушавање станишта.

Подсетимо, наталијина рамонда која се може наћи и у Северној Македонији, северној Грчкој, Албанији, Црној Гори и на северозападу Бугарске, трећа је и последња откривена врста из рода рамонди, после „српске рамонде“ коју је на Ртњу нашао Јосиф Панчић и "рамонде мyцони", ендемске врсте која расте на Пиринејском полуострву.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas