Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мудрости најпознатијег КИНЕСКОГ филозофа: Верује се да има просветљујуће животне лекције

Мудри цитати чувеног кинеског филозофа који вам могу променити поглед на живот

1709728014_Foto-Shutterstock-kineske-mudrosti.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Лао Тсе је један од најпознатијих кинеских филозофа и од њега можемо научити многе просвјетљујуће животне лекције. Он је аутор дела “Тао Те Цхинг” и оснивач таоизма, пише сајт Атма. Био је централна фигура у Кини. 

“Ако схватите да је све подложно промени, нећете покушавати чврсто да се држите било чега. Ако се не плашите умирања, нема тога што не можете постићи.”

“У средишту вашег бића лежи одговор на сва питања; знате ко сте и шта желите.”

“Познавати друге је знак интелигенције; познавати себе је знак истинске мудрости. Владање другима је снага; владање собом је права моћ.”

“Када се ослободим онога што јесам, постајем оно што бих могао бити.”

“Ако желите постати целина, допустите себи да будете непотпуни. Ако желите бити исправни, допустите себи да будете криви. Ако желите бити испуњени, допустите себи да будете празни.”

“Имате ли довољно стрпљења да сачекате да се муљ слегне и вода разбистри? Можете ли да се не помичете док се прави корак не укаже сам од себе?”

“Онај ко дефинише себе никада неће знати ко је заправо.”

“Онај који има моћ над другима нема моћ над собом.”

“Онај који покушава заблистати пригушује властиту светлост.”

“Из добрих речи произлази поверење. Из добрих мисли произлази продуховљење. Из доброте давања произлази љубав.”

“Бити дубоко вољен даје снагу, а воети некога дубоко даје храброст.”

“Ако вам је стало до одобравања других, ви сте њихов заробљеник.”

“Ако сте задовољни оним што јесте без такмичења и успоређивања с другима, сви ће вас поштовати.”

“Мудар човек је онај који зна што не зна.”

“Све што тече, на крају се улива у море јер се оно налази на мањој висини. Његова моћ је у његовој понизности.”

“Нови почеци су често прерушени у болне завршетке.”

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas