Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈЛЕПША ЖЕНА ПИЛОТ У СРБИЈИ: ''Када сам дошла у школу са 17 година, инструктор ме је прозвао Коко Шанел'' (ФОТО)

Једна је од три жене пилота у нашој националној авио-компанији говори о свом путу

1683027791_pilot-zena-ig-naslovna.png
Пхото: Схуттерстоцк/ Инстагам принтсцреен
Oglas

Док данас многе девојке сањају о томе да постану стјуардесе, Ивана Милојевић је одмалена знала да ће постати пилот. У жељи да крене очевим стопама, Ивана је савладала тешку препреку. Женама није било дозвољено да раде у националној авио-компанији, јер је услов за запослење био да се заврши војска. Ипак, Ивана је постала део историје - једна је од три жене пилота у нашој националној авио-компанији!

Веома је активна на друштвеним мрежама, на којима се не хвали само различитим дестинацијама на којима проводи време. Ивана дели своја искуства и савете, а једном приликом се обратила свим девојчицама и девојкама које маштају о овом послу. Објаснила је кроз шта је све прошла и како је остварила свој сан.

- Назови ме како хоц́ес̌. Ваздухопловац. Авијатиц̌ар. Пилот. Пилоткиња. Први официр. С̌офер. То ми уопс̌те није ваз̌но. Ја ти нисам моју каријеру бирала у 18. години. Ја сам је изабрала кад сам се родила, па сам онда проговорила и то објаснила околини. Хоц́у да летим авионе, свемирске бродове, летец́е дискове... Хоц́у да будем близу облака, близу звезда, сунца и месеца... Неки су ми говорили: 'Аман дете, бирај каријеру да будес̌ дама и госпођа, буди архитекта или доктор'.

И док у свету постоји доста жена пилота, код нас је то и даље прави раритет. Али, ствари полако крећу да се мењају, па се немојте изненадити када вам се током лета обрати женски глас из кокпита.

- Да ти каз̌ем, то је у мени створило бунт. Зас̌то ја не бих била дама и госпођа са одабиром мус̌ке каријере, а подједнако успес̌на као мус̌карци у овом послу? Или као друге з̌ене у својим з̌енским пословима? Када сам као девојц̌ица дос̌ла у пилотску с̌колу са 17 година, инструктор ме је прозвао Коко Шанел. Говорио ми је да имам грациозно дрз̌ање и говор. Знац̌и, дамом те не ц̌ини професија коју си изабрала, вец́ се таква родис̌, науц̌е те манирима и лепом понас̌ању. То ти авион не сме одузети.

- За тебе драга девојц̌ице, која з̌елис̌ да кренес̌ мојим стопама, наоруз̌ај се добро. Наоруз̌ај се стрпљењем, самопос̌товањем, вољом, з̌ељом и не заборави да волис̌ себе и да себи будес̌ на првом месту. Ово је тес̌ка професија. Захтева много одрицања, непроспаваних ноц́и, новца, константног доказивања, ц̌естог оцењивања и процене твојих одлука.

Ово заиста ваз̌и и за јац̌и пол који се одлуц̌и за ову каријеру. Никада није касно да остварис̌ свој сан! Ја сам у саобрац́ајно ваздухопловство ус̌ла после дугих с̌ест година ц̌екања на свој ред и имала 31 годину. Доз̌ивела сам да будем део историје и једна од прве три з̌ене пилота у нас̌ој националној авио-компанији. За мене је то велики успех. Тренутно је свету само 5 одсто з̌енске популације у овој професији.

И да ти онако искрено каз̌ем као старија сестра, судиц́е ти људи који не знају нис̌та о теби, не знају нис̌та о овом послу пре свега, не знају твој пут, а то нец́е бити једноставан пут. Међутим, судиц́е ти свако... - написала је Ивана која данас живи свој сан. 

Између осталог, Ивани је данас и рођендан! Желимо јој мирно небо и пуно успеха....

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas