Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Маштате да постанете СТЈУАРДЕСА ИЛИ СТЈУАРТ? Ево шта треба да урадите, како бисте били УСПЕШНИ НА РАЗГОВОРУ за посао

Како се успешно винути под облаке? Дајемо вам пар корисних савета из прве руке!

1674485173_shutterstock_1192684225-stjuardesa-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

И ви маштате о овом послу из снова? Доносимо вам пар корисних савета који вам могу помоћи да се боље спремите.

Како бити успешан на интервјуу за овај специфичан посао, питају се многи...
Да ли сте одувек чежњиво гледали слике некога ко је остварио успешну каријеру ''небу под облаке'', па замишљали себе на свим тим далеким и егзотичним дестинацијама? Уколико вас је ово престижно занимање увек привлачило, вероватно сте чули разне приче, или читали на форумима разноразне савете за то како постати стјуардеса.

Ми смо се обратили некоме ко у овој области има пуно искуства, ко је и сам летео 11пуних година, а успешно је и изградио каријеру као интруктор за кабинско особље, а има искуства и у регрутовању нових чланова.
За вас смо сажели пар најкориснијих савета, који вам могу помоћи да заблистате и успешно прођете интервју за посао, па поносно понесете своју мараму или беџ-крилце на реверу. Ова бивша стјуардеса, која је обавила разговор са много кандидата, као и обука са одабранима, саветује следеће:

Прочитајте још: Решене МИСТЕРИЈЕ У АВИОНУ: Зашто маску прво морамо ставити СЕБИ, као и зашто морамо подићи ролетне на прозорима?

Фото: Профимедиа

1. Колико год је могуће, будите природни! То је кључ успеха, регрутери ће желети да виде испред себе особу са
којом би и сами волели да раде, а исто тако гледаће вас и са становишта путника- да ли делујете пријатно, љубазно и стрпљиво. То су у овој индустрији најтраженије карактеристике. Осмех нека буде присутан, али онај љубазан и природан, никако извештачен...не морате се на силу смејати све време.
2. Не читајте превише форуме! Туђа искуства, често неуспешна, могу вас пореметити, и створити вам додатну трему и нервозу. А то вам никако не треба.
''Некада људи који превише нешто желе, сагоре у томе. Па се дешава да они кандидати који су дошли са ставом- 'ок, дошла/дошао сам да пробам, ако не успем ово, наћи ћу нешто друго', дају најбоље од себе, јер су опуштенији и делују пријатно и непосредно'', наводи она. Дакле, уздајте се у своје могућности, нека то буде ваше искуство, и биће баш онако како треба да буде. Често се дешавало да кандидати који не буду успешни за једну компанију, буду савршени за другу. Зато не очајавајте.

Прочитајте још: Стјуардеса Ема, ОТКРИВА ШТА СЕ ЗАПРАВО ДЕШАВА НА АВИОНУ: '' Наишла сам на много веза међу члановима посаде'' (ФОТО)

3. Битно је да знате бар Енглески језик, а сваки додатни је плус. Ово знање ће се проверавати, зато се посветитие усавршавању језика, пре него што се пријавите.
4. Изглед: за овај посао се тражи пријатна спољашњост, али то није пресудно. Битно је да изгледате уредно, немојте претеривати са шминком, а такође није правило да морате носити пунђу и изгледати као да сте већ сјуардеса. Битно је одабрати кежуал- бизнис изглед, што једноставније- то боље. Уколико сте нижи, немојте доћи у равним ципелама, јер ћете свакако током ове каријере често бити на штиклама са потпетицом, а оне ће вам издужити фигуру. Генерално, уредна фризура, нокти и испеглана гардероба допринеће утиску. Пазите на говор тела и тон гласа, имајте благ осмех кад год то можете.

Фото: Схуттерстоцк

5. На интервјуу за овај посао, питаће вас да ли знате да пливате, немојте лагати, јер ће се то током обуке и проверити. Ово је битно због безбедоносних процедура, које су у авијацији јасно прописане. Такође, битан је добар вид, за који свака компанија има различите параметре дозвољеног одступања, у смислу ношења сочива и наочара за вид. Уколико имате тетоважу, а није на видном месту и мања је, не морате је помињати. Битно је да није видљива приликом ношења сукње, које су обично до колена, или кратких рукава кошуље или хаљине. Уколико су пак видљиве, на надланици или врату, обавезно то наведите.

6. Током самог 'Отвореног дана', како га називају, имаћете пар задатака. Обично се први сегмент састоји од троминутног представљања, када ће вам регрутери допустити да укратко испричате нешто о себи, и то обично буде на Енглеском језику. Будите сажети, представите се, стојите право и мирно, како би вас лепо сагледали, можете споменути одакле сте нпр., зашто бисте желели тај посао као и неки хоби, нешто што је карактеристично за вас, по чему ће вас упамтити. Можете на пример рећи име свог пса, или да волите кување, или где сте путовали са том компанијом, па поделиити неку анегдоту везану за то искуство ( позитивну наравно, а ако није ваша анегдота, позајмите је од пријатеља).

Прочитајте још: Ако летите АВИОНОМ, ни не помишљајте да идите у ТОАЛЕТ!

7. Информишите се мало о компанији за коју сте се пријавили, можда ће вас питати шта знате о њој. Такве информације су у данашње време лако доступне, а биће велики плус ако знате пар реченица. 
8. Шта одговорити на питања попут: ''Зашто бисмо вас одабрали?'' или ''Зашто желите овај посао?'' Уколико добију ова питања, кандидати често погрешно схвате његову сврху, па одговарају о својим жељама -''волим да путујем'', ''ово је посао мојих снова'' и слично.
Ово није погрешно, међутим, компанију занима шта ви можете урадити за њих, чиме им можете допринети. Добар одговор би био : ''Волим да радим са људима, мислим да сам сјајан/ сјајна у Цустомер сервицу, ако то укључује и путовања, онда је добит за обе стране'', или '' одувек маштам о овоме, желим да упознајем различите људе и културе, комуникативна сам особа, а кажу ми да се одлично сналазим у непредвиђеним ситуацијама'', још један добар одговор би био '' ја сам просто особа која воли рад са људима, прилагодљива сам, овај посао је веома активан и динамичан, знам да бих се одлично снашао/ снашла''.

Фото: Схуттерстоцк

9. У једној фази овог дана има више ''кругова'', па уколико будете успешни и стигнете до групног задатка, држите се златне средине. Оцењивачи ће посматрати да ли сте део тима, да ли слушате шта други имају да кажу, као и да ли ћете ви имати нешто да предложите. Обично је добро да се не истичете превише, пренападно, јер то нико не воли у послу у коме је најбитнији тимски рад. Исто тако, није добро ни да само ћутите, јер је овај посао саздан од комуникације, и она је у њему веома битна.
10. Трудите се да уживате што је могуће више, смејте се и шалите између кругова са осталим кандидатима, не слушајте превише оне који су нервозни или превише узбуђени.

Као и за све у животу, уколико је ово прави посао за вас, он ће вам се ''десити'', уколико пак није- не кривите себе, покушајте још једном, па можда још једном...у сваком случају, има још пуно лепих послова који чекају само на вас, и све оно што ви јесте и имате да пружите.

 

БОНУС ВИДЕО:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas