Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најлепше ПЛЕМЕ на свету се зове ХИМБА: Жене се купају у диму, сматрају да деца бирају родитеље и причају са прецима (ФОТО)

Ово племе живи у скаду са својим правилима и обредима који су јако занимљиви

1660738186_profimedia-0531853205.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Племе најлепших људи на планети Химба дуго је живело изоловано од остатака света, пажљиво скривајући своје обичаје, како их други људи не би осудили или, чак, покушали да им помене свакодневицу, коју су вековима неговали.

Међутим, како је време пролазило и њихова свест се мењала, па од потпуног скривања и изолованог живота постали су најфотографисаније племе у историји, јер су желели да покажу своје јединствене обреде.

Оно што их одваја и чини додатно фасцинантиним за западног човека јесте особеност њиховог физичког изгледа. Наиме, овај народ важи за најлепше афричко племе. Традиционално и мушкарци и жене иду у топлесу, носе сукње израђене од животињске коже у разним бојама, а одрасле жене носе једноставне кожне огртаче и кожне чарапе како би заштитили своје ноге од отровних животињских угриза.

Древно пелеме Химба Химбе населило је немилосрдну регију Кунене на северозападу Намибије, где дан-данас живе по својим правилима.На том пределу су развили невероватна сточарска царства. Узгајају овце и козе, а број стоке одређује њихово богатство. Живе и од кишних култура, као што су кукуруз и просо, а своје месо и млијеко сматрају најквалитетнијим на свијету. Производе мијењају за брашно, биље и мед, а тек повремено стоку продају за готовину.

Са друге стране, највећи проблем овог племена је велика суша, која умногоме утиче на њихову свакодневицу. Вода је имала изузетну вредност, па су донели закон који каже да је само мушкарци смеју користити за купање и одржавање хигијене.

Фото: Профимедиа

Неки припадници племена су запослени у природним резерватима. Занимљиво је да сав зарађени новац дијеле с остатком племена. И пензије старешина се сматрају као заједниичка финансијкса средста, која се скупљају за бољи живот млађих генерација.

Необична нега Химба жена

За разлику од дама које које дају читаво богатство на разне козметичке препарате за негу, Химба жене састоје за ритуале лепоте скупљају у природи. Брину о томе да им кожа буде сјајна и мекана. Најпознатија дневна крема ових занимљивих жена је отијзе - црвена паста која настаје мешањем животињске масти и окер пигмента, која је добра и за уклањање длачица са тела.

Овим препаратом Химба жене мажу кожу и косу како би се заштитиле од оштре пустињске климе и нагласиле своју лепоту. Отјизе их штити и од инсеката, а у пасту понекад додају мирисну смолу како би „шармантним мирисом природе“ привукле мушкарце и створиле обитељ.

Прије свега, ова козметичка пракса симболизира богату црвену боју земље и крви – главну бит живота заједнице, која је уједно и идеал лепоте у њиховом друштву.

Ритуално купање жена димом

Данас је један од најистакнутијих проблема Химба жена то што немају приступ води како би се освежиле, истуширале, опрале косу или одећу. Зато се ове жене свакодневно купају у диму, да би одржале хигијену. Тињајући угљен ставе у малу посуду са зачинским биљем и чекају да густи дим изађе.

Кад се дим дигне, жене се нагињу изнад посуде и чекају да се капљице зноја почну сливати низ тело. Ову необичну праксу оне сматрају чишћењем, а мисионари који су се дружили с овим посебним дамама говоре како њихова кожа заиста добро мирише.

Прочитајте још: Открива КОЛИКО ћете ДЕЦЕ имати: Кажу да пророчки тест открива тајну кроз ДАТУМ РОЂЕЊА

Необичне фризуре

Фризура је јако важна за припаднике племена Химба јер указује на узраст, социјални и брачни статус. Мушкарци племена Химба имају једну плетеницу када су сами, а везују косу позади када се ожене.

Жене носе невероватно сложене стилове који се мењају у зависности од тога да ли су у браку и колико су старе. Деца имају две плетенице, а од почетка пубертета девојачке плетенице су пребачене напред на лице.

Мушкарци заседају, док жене раде тешке послове

Жене и ђевојке много теже физичке послове од мушклараца. Они су посвећенеи само узгоју и чувању стоке, као и учестовању у већима са сеоским поглаварима. А жена је та која сређује кућу, доноси дрва за огрев и воду за цело село, брине о виновој лози, кувају, праве накит, обрађују земљу, музу краве и овце, чувају децу и др.

Химбе су анимисти и њихово се врховно биће зове Мукуру. С њиме комуницирају преко дима свете ватре који се уздиже у небо и тако им омогућује комуникацију с прецима. Они им говоре што су добро учинили, а шта би требало боље и тако им дају смернице за исправан живот. У сваком селу тиња света ватра, а из дима могу сазнати између којих се припадника племена родила љубав.

Просјечни Химба мушкарац има две жене. Обично десетогодишњакиње се удају за мушкарце које изабиру њихови очеви. Иако је ова пракса у Намибији забрањена, код племена Химба је још увијек раширена. Након венчања – дечак постаје пуноправни члан њихове заједнице, а девојчице морају роде дете, како би их друштво прихватило као пуноправне чланице.

Сматра се да дете бира родитеља

У племену Химба верују да дете само бира родитеље. Једино што не може да изабере је када ће да га роде, већ мора да сачека док се мајка не одлучи да има дете.

Када жена пожели да постане мајка, она оде у шуму и медитира док не чује песму детета које жели да га она роди. Тек када чује ту песму, иде да нађе мушкарца који ће бити отац тог детета. Када га пронађе, она га учи ову песму и пре него физички зачну дете, они певају песму како би га призвали.

Међутим, ту песму морају да науче и бабице и друге жене у селу, како би њиме дочекали дете када се роди. Та песма ће касније пратити дете кроз живот.

Децу чувају жене и остала деца из племена, а мушкарци су често одсутни од куће на дужи временски период.

Иако живе по посебним правилима, Химба племе је једно од најдинамичнијих на свету. Врло радо комуницира са новим културама и прихвата нове трендове, али никако не заборављају на своју традицију и начела.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas