Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАРОДНА ВЕРОВАЊА ЗА МЕСЕЦ МАЈ: Према црквеном тумачењу назива се царски, а поједини обичаји се поштују вековима

Многи обичаји се према народним веровањима везују за месец мај, ево и који

1683205155_Profimedia-vencici-na-glavi.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Народни календар код Срба има скуп неписаних правила којих се људи вековима придржавају.

Тако се месец мај према црквеном тумачењу назива и царски месец, а од давнина се сматра месецом у ком се заљубљују чак и они који кажу да нису намеравали, нити себе сматрају особом заљубљиве природе.

ОСОБЕ РОЂЕНЕ У МАЈУ

Веселе су и по природи ведра духа. Оштрог погледа, склоне ка наукама и учењу. Паметне су, па ће новац лако зарађивати, али исто тако и брзо трошити и због тога могу да имају велике невоље.

Наизглед су мирне, али заправо лако плану и тада много говоре. Реч је о отвореним особама које одмах „у брк” кажу шта хоће и шта о особи мисле. Април им је баксузан месец и тада ће имати свакакве штете. Треба да се пазе болести стомака.

Мај месец се сматра границом између зиме и лета, а све ритуалне радње које се врше везане су за здравље укућана, удају и женидбу младих из куће, плодност стоке и добре усеве.

Највише магијских ритуала у предхришћанско доба вршено је око Ђурђевдана, јер је од тог дана зависило какав ће бити читав мај, пише Опанак.рс.

Према народном веровању они који у мају оките врата, прозоре и читаву кућу разним биљем имаће плодну годину.

Обичаји и веровања српског народа везана за Ђурђевдан су у народу свакако постојали и пре него што је примио хришћанство. Свети Ђорђе је својим празником свакако заузео место старог српског божанства плодности Јарила и његовог празника.

Из тог периода потиче и кићење врата, прозора и читаве куће разним биљем, како би година и дом били "берићетни" – "да буде здравља, плода и рода у дому, пољу, тору и обору". Понегде је обичај да ово кићење зеленилом врше на сам Ђурђевдан пре зоре.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas