Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљиво

НАТПРОСЕЧНУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ показује ова особина: Научници дошли до занмиљивих резултата

Научници кажу да људи који умеђу да се шале имају натпросечну интелигенцију.

1623088829_Depositphotos_202379734_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Велика студија Универзитета Њу Мексико показала је да натпросечно интелигенти људи имају више заједничких особина, али једна од њих се значајно истицала. Реч је о смислу за хумор, односно бриткости, који доказује брзину размишљања, процесуирања мисли и смештања ствари у контекст на креативан начин.

Тако је хумор значајан показатељ можданих способности, без обзира да ли се ради о оном "црном", који иде на сопствени или пак туђ рачун. Кључна је управо та брзина размишљања, истичу научници.

Прочитајте још: ЧИТАЊЕ КЊИГА смањује ниво стреса за више од 50%: Ево зашто је важно да нам књига буде у руци

Генетски фактори у значајној мери одређују интелигенцију детета, нарочито ген ФНБП1Л који преноси родитељске кодове, показало је истраживање Универзитета Квинсленд. У њему су научници анализирали ДНК узорке више од 18.000 деце из Аустралије, Холандије, Велике Британије и САД, старих од шест до 18 година, а потом су упоредили узорке с резултатима њихових ИQ тестова.

Открили су да индивидуалне варијације у генетском коду деце утичу на њихове резултате на тестовима, стога наши гени одређују око 40 посто укупне интелигенције.

Прочитајте још: НАЈСКУПЉА КАФА на свету: Преврнуће вам се желудац када видите од чега се прави! (ФОТО)

- Ова сазнања долазе нам као резултат највеће студије на тему дечје интелигенције те су додатни доказ да су гени битни, па чак и битнији од васпитања за обликовање дечје интелигенције - рекао је вођа студије, професор Бебен Бењамин.

Научници верују да ово откриће може да има велики утицај на боље разумевање менталних тешкоћа код деце.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas