· · Коментари: 0
откриће

Научници открили: ВРАНЕ имају свести која се виђа само код ЉУДИ

Научници су први пут открили доказе о вранама које имају субјективно искуство, врсту свести која се раније виђала само код људи и других примата.

1601711793_Depositphotos_61878191_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Група Истраживача са Универзитета у Тибингену у Немачкој мерила је мождану активност врана које су извршавале визуелне задатке, како би доказали да су ове птице способне да свесно опажају чулне утиске.

Откриће је изненађујуће, јер је то раније било доказано само на људима и другим приматима који имају потпуно другачију мождану структуру од птица.

Прочитајте још: Ова ПРОСИДБА је разнежила милионе људи, ево и због чега! (ВИДЕО)

- Резултати наше студије отварају нову перспективу о еволуцији перцептивне свести и њених неуробиолошких граничних услова - рекао је професор Андреас Нидер са Универзитета у Тибингену.

Истраживачки тим је обучио две вране да кљуцају дугме одређене боје ако виде да се визуелни стимулус појављује на екрану. Иако је већина ових стимулуса била јасна, неки су намерно били толико „замућени“ да вране нису могле увек да их открију, што је дало различите резултате од јединке до јединке.

Истраживачи су забележили активност појединих нервних ћелија у мозгу док су вране извршавале задатак и открили да могу да предвиде какво субјективно искуство имају, на основу активности нервних ћелија.

- Наши резултати, показују да на нервне ћелије на вишим нивоима обраде враниног мозга утиче субјективно искуство, или тачније - вране имају субјективна искуства - рекао је Нидер, додавши како то може да значи да је свест много раширенија у животињском царству него што се раније мислило.

Прочитајте још: МИЛИОНИ У ЏЕПУ ако вас уједу НАЈСМРТОНОСНИЈИ ИНСЕКТИ! Да ли бисте пристали? ОВОМ човеку је то ЗАНИМАЊЕ (ВИДЕО)

- Последњи заједнички преци људи и врана живели су пре 320 милиона година. Перцептивна свест је можда већ тада могла да настане, а да се од тада само наслеђује - објаснио је Нидер.

Друго могуће објашњење је да је перцептивна свест код птица и примата могла да се развије независно једна од друге.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.