Које месо је здравије и корисније- пилетина или говедина? Или предност дајете оном које је укусније и сочније, без превише размишљања о нутритивним вредностима и здравственим бенефитима? У сваком случају, не би било лоше да обратите пажњу на резултате недавног истраживања, који су многе изненадили.
Током испитивања које је трајало осам месеци, шпански доктори анализирали су цревни микробиом 16 здравих особа старости између 18 и 22 године, и дошли до изненађујућег закључка.
Немасна говедина мање је штетна за дигестивни тракт од пилетине, наводи се у новој студији која је изазвала опречне реакције, јер се, према увреженом мишљењу, црвено месо повезује са већим ризиком од рака црева и срчаних обољења.
Током испитивања које је трајало осам месеци, шпански доктори анализирали су цревни микробиом 16 здравих особа старости између 18 и 22 године, и дошли до изненађујућег закључка – исхрана заснована на пилетини значајно је утицала на смањење микробне разноликости и богатства. Да разјаснимо, реч је о заједници добрих, пријатељских бактерија које живе у цревима и "комуницирају" са мозгом, а неопходна је за заштиту од инфекција и болести.
Учесници који су конзумирали јела од пилетине такође су имали виши ниво штетних бактерија, које могу да утичу на развој различитих обољења, укључујући рак црева и желуца. С друге стране, исхрана заснована на говедини довела је до приметног повећања бактерије Блаутиа, која игра кључну улогу у одржавању слузне баријере у цревима, спречавајући упале и озбиљније проблеме.
Испитаници су током ове мисије три пута недељно јели месо, које су кувари припремали уз помоћ стандардних метода: роштиљ, динстање, печење. Нутритивне вредности су у оба случаја биле скоро исте.
Резултати су показали и да исхрана заснована на пилетини негативно утиче на способност тела да обрађује глукозу, што омета ниво шећера у крви, који треба држати стабилним. Низак ниво може бити опасан ако се игнорише, јер доводи до малаксалости, поремећаја сна, лошег рада срца, честих несвестица, конфузија...
Код особа које су козумирале пилетину такође је уочена смањена производња аминокиселина, неопходних за адекватан рад имуног система и дигестивног тракта.
Ови резутати подударају се са недавном студијом спроведеном у Италији, када је откривено да су они који су конзумирали више од 300 грама живинског меса недељно имали двоструко већи ризик од добијања рака црева и желуца, него особе које су јеле мање од једне порције, наводи Даилy Маил.
У чему је проблем? Шта је узрок? Нутриционисти сумњају на високе температуре приликом термичке обраде и припреме јела, као и на одређене компоненте у храни која се даје живини.
Говедина је сјајан извор здравих масти и протеина, богата је витаминима Б групе, гвожђем, цинком. Ту је и витамин Б12, веома важан за здравље кардиоваскуларног и нервног система, који готово да не може да се надокнади исхраном биљног порекла.
Ако преферирате ову врсту меса, бирајте немасне варијанте, а свакако се препоручују умерена конзумација и уравнотежена исхрана.
(Еспресо)