· · Коментари: 0
ОТКРИЋЕ

Научници пронашли муву стару 47 милиона година, а знају и шта је РУЧАЛА (ФОТО)

Међународни тим научника на челу са Фридгеир Гримсоном са Бечког универзитета пронашао је до сада непознату фосилну врсту муве у јами Месел у Немачкој.

1615472312_muha.jpg
Фото: Пиксабеј

У стомаку муве пронађен је полен различитих биљака чиме су научници добили увид у начин исхране, тадашњу екологију и улогу муве као опрашивача. Студија је објављена у стручном часопису "Курент Бајолоџи".

Прочитајте још: Крава добила име по Викторији Бекам! Продата је за 300 хиљада евра, а ово је њен ИКС ФАКТОР! (ФОТО)

Полен у стомаку пронађене муве из рода Хирмонеура омогућила је научницима да реконструишу њено окружење, биолошку интеракцију између биљака и муве, као и понашање муве при узимању хране.

У мувином стомаку је пронађена храна!

Данас се у типичне опрашиваче убрајају пчеле, лептири и бумбари који се делимично хране поленом. Мање је познато да и муве играју улогу у процесу опрашивања.

Најстарија мува на свету Фото: ЕуркомПР

Прочитајте још: Били Ајлиш прославила удомљеном псу први рођендан (ВИДЕО)

- Садржај полена у стомаку фосилне муве доводи до закључка да су се муве пре 47 милиона година храниле поленом и биле значајне за ширење полена различитих биљних таксона - објашњава Гримсон са Одељења за ботанику и истраживање биодиверзитета.

Муве су се некада храниле поленом...

- У старим суптропским и тропским екосистемима муве су вероватно биле значајнији опрашивачи од пчела - додаје научник.

У стомаку муве пронађен је доминантно полен водене врбе и девојачког грожђа. Водена врба расте у мочварном и приобалном подручју језера, док је девојачко грожђе пузавица која се налази на дрвећу.

Прочитајте још: Пре него што изађете из куће помазите пса, а постоји добар разлог

Претпоставља се да мува није прелазила велике раздаљине у потрази за храном и да је тражила полен биљака у окружењу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.