Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСАО

Не смете дочекати 40. рођендан неспремни: Поставите себи ова ТРИ питања

Не постоји особа која се бар једном није замислила над чињеницом да је живот пролазан и притом није осетила страх или нелагодност.

1606554751_Depositphotos_355341696_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Како превазићи страх или панику од пролазности живота и година? Када се најчешће јавља и са чиме се најтеже миримо? Када још није касно да узмемо живот у своје руке и покушамо да реализујемо оно што смо пропустили?

Психолог Милица Милорадовић Станковић каже да је у основи свих страхова заправо страх од смрти. Нема особе која се са тим није суочила.

- Што мање искусите свој живот, то ћете се више плашити протока година и времена. С обзиром на то да имате само један живот, трудите се да га живите смислено и испуњено. Тако ћете најбоље одагнати страх од пролазности - каже психолог.

Прочитајте још: КОЛИКО ДУГО ЋЕТЕ ЖИВЕТИ? Измерите обим вашег струка и сазнајте

Шта нас прво асоцира на пролазност живота, да ли нас на то најпре подсети физички изглед?

Шансе Фото: Депозит
Прве боре су први шок!

- Прве боре и седе у коси, кожа која више није затегнута и килограми који се лакше гомилају, могу бити први сигнали да године пролазе. Спознаја да нисмо остварили неке друштвено очекиване улоге у  одређено време може да делује као лампица за узбуну. Рецимо, ако нисмо засновали породицу, решили стамбено питање, изградили каријеру, а нарочито ако је већина вршњака у окружењу то остварила. Најчешће нас конкретни догађаји, значајни и преломни, подсећају на проток времена и интензивирају стрепњу. То могу бити болест, смрт блиске особе, али и ванредне и опасне околности, као што је вирус корона - објашњава психолог.

Највише узнемирују пропуштене прилике.

Два догађаја у каснијим годинама која могу изазвати снажна преиспитивања су када деца напусте "гнездо" и пензија.

- Оно што нам најтеже пада и највише узнемирује јесу пропуштене прилике које се не враћају. За неке ствари које су нам важне никад није касно, али неке друге можемо остварити само у одређеном периоду живота. Такође, слабљење, односно спознаја о физичком и здравственом "пропадању" је нешто са чиме се људи тешко мире и (не)свесно одбијају да прихватају - истиче Милорадовић Станковић.

Прочитајте још: Да ли можете да будете срећни 100 дана заредом?

Искуство буђења
Искуства буђења могу бити преломна у животу, без обзира на старосно доба. У таквим ситуацијама неки људи ће пасти у очај и предати се. Након прве реакције интензивног и преплављујућег страха, дешава се да ово сазнање делује мотивишуће, мења перспективу, поглед на свет и живот, покреће на трансформацију и промену на боље.

Да ли у зрелим годинама треба имати велике планове?

Старење није исто што и сазревање.

- Старење и сазревање не иду увек руку под руку. Године не доносе нужно и очекивану зрелост. Младост је богата маштањима који нису увек утемељењи у стварности. Са зрелошћу, спуштамо се са облака на земљу и планови постају у складу са нашим жељама и капацитетима. Тешко можемо у животу да остваримо све што пожелимо. Добро је фокусирати се на оно што имамо - објашњава психолог.

Није лако схватити да нисмо остварили своје жеље, да смо спутавали себе.

Страх није једнако интензиван код свакога, манифестује се од блокирајућег и депримирајућег очаја, до покретања на промене и фокусирања на оно што нам је суштински важно. Није лако схватити да нисмо остварили своје потенцијале и жеље, да смо спутавали себе у томе, проналазили изговоре, а да не можемо изменити оно што је прошло.

Прочитајте још: ФЕНОМЕН ДУГЕ: Постоји 12 врста, а неке су у једној боји

- Свесно или несвесно, више пута током живота правимо пресеке и преиспитујемо себе. Добро је да се с времена на време подвуче црта, да се осврнемо и сагледамо садашњу позицију у односу на жељену. Чешће процене учиниће да коначно свођење рачуна не донесе велика изненађења. Питања која повремено можемо постављати себи су: Какав живот сам водио до сада? Да ли сам задовољан? Да ли сам испунио своје жеље и очекивања? - закључује психолог

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas