Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
планете

Некада је ЗЕМЉИНА АТМОСФЕРА била немогућа за живот: Шта се тада дешавало

Како је то било некада давно?

1606722755_Depositphotos_104095998_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Рана атмосфера наше планете била је токсична као и она коју данас има Венера, јер су океани магме у раном развоју Земље испуштали отровне гасове у атмосферу, открили су научници.

Објекат величине Марса вероватно се сручио на младу Земљу и тај удар је произвео довољно енергије да се истопи читав први Земљин омотач – слој између језгра и коре – и претвори се у магму, наводе научници.

Овај изузетно буран догађај уништио је већи део атмосфере и заменио га новим у коме су доминирали угљен-диоксид и мало азота – слично саставу атмосфере који има Венера данас, и сличну Марсовој.

Прочитајте још: Шест потпуно бизарних ствари биле су илегалне у СРЕДЊЕМ ВЕКУ

У односу на друге планете
Пошто је наша планета довољно велика, њена сила гравитације успева да одржи атмосферу на месту, за разлику од Марса, а и положај који Земља има у Сунчевом систему, такође је чини довољно хладном у поређењу са Венером, другом планетом од Сунца.

Ови налази потичу из научне студије коју је спровео Паоло Сози и његов тим са швајцарског Универзитета у Цириху, а који је објављен у часопису „Сајенс адвансис“ под називом „Океани магме на Земљи и њена рана атмосфера налик Венериној“.

Земља је тада била слична Венери.

Како би открили карактер атмосфере ране Земље, научници су покушали да реконструише тадашње услове тако што су мали комад стене растопили на температури о 1.900 степени Целзијуса.

Истраживачи су успели да реконструишу различите атмосферске услове који су им омогућили да утврде који од њих највише одговарају узорцима Земљиног омотача и геолошким траговима.

За разлику од Венере, вода остаје у течном стању на површини Земље

Прочитајте још: ИЗРАЧУНАЛИ СУ: Ево какве су вам ШАНСЕ да постанете МИЛИЈАРДЕРИ

Тако су дошли до закључка да када би се атмосфера ослобођена из раног Земљиног океана магме охладила, „подсећала би на ону која влада на Венери данас“. 

За разлику од Венере, вода остаје у течном стању на површини Земље и може да апсорбује угљен-диоксид из атмосфере како би спречила прегревање планете – и што је још важније – створила и одржала услове неопходне за одржање живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas