Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Никако не бацајте љуске УСКРШЊИХ ЈАЈА: Ево како можете да их искористите

Љуска јаја може бити веома корисна

1681725510_shutterstock_1934121626.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јуче су православни верници прославили Ускрс, куцкала су се јаја у свим крајевима Србије и док су домаћице већ прибавиле корисне рецепте како да искористе кувана јаја, остаје питање шта радити са љускама? Добра вест јесте да не морате да их баците. Постоји изутетно користан начин да их употребите...

Разбијене љуске ускршњих јаја могу да се примене на неколико начина. И ако брините да су вам остали само ситни комади који су неупотребљиви, одмах да вас разуверимо - и они имају своју намену. Можете да их самељете у прах и искористите у разне сврхе...

Најчешћа примена је у башти и за узгој биљака. Савет стручњака јесте да их претходно самељете... Ево шта заправо прво треба да урадите: 

  1. Нежно исперите комаде љуски и ставите их на сунце да се осуше. Осушене комаде чувајте у херметички затвореној посуди.
  2. Самељите осушене комаде љуске у прах, бло у машини, авану, чекићем за истањивање меса или једноставно оклагијом. 

Како можете да употребите љуске јаја?

Постоје и креативни начини за употребу шарених љуски, деца у вртићу могу од њих да праве венчиће, накит, али најпопуларнији начин да се искористе јесте у баштованству. Када сте их једном самлели, прах додајте земљи у саксији или распоредите око биљака у башти. Исто урадите и са љускама које претходно нисте уситнили - разбацајте их око биљака и пустите да одраде своју "магију".

Зашто је љуска јајета корисна за узгој биљака? Реч је о калцијуму (преко 30%) и другим нутријентима којима је богата. Садржи магнезијум, фосфор, калијум и натријум и око 5 одсто органске материје, која се налази у опни и остаје на љусци у облику протеина. Такође значајан је извор азота и умногоме побољшава квалитет земљишта. Међутим, у највећем проценту се у љусци налази калцијим који деује као сјајно спороделујуће ђубриво. Током разлагања у земљишту, из љуске се ослобађа овај минерал који храни биљке и регулише пХ вредност земљишта и смањује његову киселост.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas