· · Коментари: 0

Опрост греха могућ је за све оне који га искрено пожеле: Данас славимо светитељке које су се покајале и тако заслужиле царство небеско

Српска православна црква и верници данас славе сећање на две светитељке које су живеле раскалашним и блудним животом, али су се покајале и тако заслужиле царство небеско

1666265568_praznik.jpg
Фото: Wикипедиа / Преподобна_Пелагија

Оне и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе - у питању су преподобна Пелагија и преподобна Таиса.

Прочитајте још: Славимо СРЂЕВДАН: Ево шта никако не смете да радите током данашњег празника

Преподобна Пелагија била је хришћанска мученица и светитељка из 5. века изузетне лепоте. Легенда каже да је могла да помути разум и заведе сваког мушкарца и да је то користила. Била је плесачица и проститутка и на тај начин се много обогатила.

Када је чула проповед епископа Нона о Страшном Суду и казни грешника све се променило! Пелагија је одлучила да се крсти и промени свој живот.

- Смилуј се мени, грешној, оче свети, крсти ме и научи ме покајању: ја сам море безакоња, амбис пропасти, мрежа и оруђе ђаволско – молила је према предању Пелагија у једном манастиру и свештеници су је крстили и помогли јој да окаје грехе.

Молитва за опрост грехова

Пелагија је онда своје огромно богатство поклонила сиромашнима и тајно отишла у Јерусалим, где се под мушким именом, као монах Пелагије, затворила у једну ћелију заветовавши себе на живот пун поста, молитве и искушеништва.

Тако је провела три године пре него што је, очишћена од грехова и спокојна, умрла 461. године. Осим дана Преподобне Пелагије, српска православна црква данас слави и сећање на хришћанску светитељку Преподобну Таису.

И она је била грешница која је младост провела у блуду и радећи као проститутка. Таиса је од детињства учена оваквом животу јер ју је на зло наговарала рођена мајка. Зато је један од ученика Светог Антонија Великог - Пафнутије Сидонит, чувши за Таисину причу, решио да је спасе.

Отишао је код ње и платио јој ноћ. Помисливши да је прерушени монах само још једна муштерија, Таиса га је одвела кући, а онда је он почео да јој приповеда о Страшном суду и казни која чека све грешнике.

Након тога, Таиса се толико покајала због својих дела, да је разделила све своје богатство и замонашила се. Након година покајничког и испосничког живота, изашла је из манастира и убрзо након тога преминула 340. године.

Света Таиса се појављује као лик у Франсовом роману Таида (1890), по којем је касније настала истоимена опера Жила Маснеа и неми филм.

Прочитајте још: "Свети Тома, седи дома": Славимо ТОМИНДАН, данас никако немојте да радите једну ствар

 

Преподобне Пелагија и Таиса и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.