Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пауло Кобељо о ОПРАШТАЊУ: " Уместо бола и љутње, бирам разумевање и саосећање"

Нађите места у срцу да опростите себи и другима

1677334577_shutterstock_1653684409.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

"Опростити особи која вам је нанела неправду никада није лако, али задржавање на тим догађајима и њихово проживљавање изнова и изнова може испунити ваш ум негативним мислима и потиснутим бесом", објаснила је др Тајлер ВандерВил са Харварда. "Ипак, када научите да опростите, више нисте заробљени прошлим поступцима других и коначно се можете осећати слободним."

За опроштај су битне две ставри: одлука да опростите и емоционални аспект. Одлука подразумева то да сте спремни и имате вољу да бес, љутњу и гнев према некоме замените у нешто добро, док емоционални опроштај подразумева да се потпуно удаљите од тих негативних осећања, односно да заборавите на целу ситуацију и негативност коју доноси. заборав је једини доказ да сте истински опростли.

Када не опраштамо, ми остајемо заробљени у тим старим негативним обрасцима, а само присећање на одређену особу која нас је повредила, ситуацију или на своје грешке које себи нисте могли да опростите, подразумева да изнова пролазите кроз иста негативна осећања која имају последице по ментално и физичко здравље.

О значају опроштаја и енергији промене које носи писао је и чувени писац Пауло Коељо:

"Опраштам сузе које сам пролио, опраштам бол и разочарања, опраштам издаје и лажи, опраштам клевете и интриге, опраштам мржњу и прогон, опраштам ударце који су ме повредили, ја опрости порушене снове, опраштам мртворођене наде, опраштам непријатељство и љубомору, опраштам равнодушност и злу вољу, опраштам неправду учињену у име правде, опраштам љутњу и суровост, опраштам немар и презир, опраштам свету и сва његова зла... Опраштам и себи. Нека недаће прошлости више не оптерећују моје срце. Уместо бола и љутње, бирам разумевање и саосећање. Уместо бунта, бирам музику са своје виолине. Уместо туге, бирам заборав. Уместо освете, бирам победу. Бићу способан да волим, без обзира да ли сам вољен заузврат, да дајем, чак и када немам ништа, да радим срећно, чак и усред тешкоћа, да пружим руку, чак и када сам потпуно сам и напуштен, сушити сузе, чак и док плачем, од веровања, чак и када нико не верује у мене... Тако је. Тако ће и бити."

Опраштање је свакако једна од најзначајнијих области на путу наше личне промене и раста. Опраштање је највећи поклон који можемо себи да дарујемо.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas