Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет начина да поправите своје расположење: Све се врло лако примењује

Почетак радне недеље многима је напоран, а то онда води до расположења које није на завидном нивоу

1695634467_e806d4f70dc405734bdd4c9f1a23a5879f921288.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чак и мања разочарања и фрустрације могу пореметити наше свакодневне активности и учинити нас мрзовољним, јадним и потпуно незаинтересованим за ствари које нам требају или о којима желимо да бринемо. Знате да вам треба мало појачања да бисте провели дан, али нисте сигурни шта тачно да урадите да бисте се осећали боље?

Ово је сасвим нормално – емоционални стрес не мора да буде екстреман да би отежао проналажење решења. Али лоше расположење остављено да кључа често чини да се осећате још горе.

Испод је 5 идеја које можете испробати када желите мало да побољшате своје расположење. Бонус: Све је потпуно бесплатно !

1. Прошетајте парком

Кратко лутање најближим парком или било којом другом зеленом површином може у великој мери утицати на лоше расположење. Шетња у природи стимулише производњу "хормона среће", хемијског гласника који помаже у регулисању расположења.

Брза шетња од 10 минута може повећати проток крви у вашем мозгу и дати вам енергију, ублажавајући осећај умора и тромости. Ходање такође може помоћи да се смањи ниво хормона стреса у вашем телу и стимулише ослобађање ендорфина, хормона који могу да ублаже стрес, бол и нелагодност.
Истраживања све више показују да људи који редовно проводе време напољу, или гледају слике и видео снимке природе када излазак напоље није опција, углавном имају боље расположење.

2. Насмејте се

Постоји добар разлог зашто многи наставници и други говорници желе да започну ствари шалом или духовитом примедбом. Смејање у групи може помоћи да се смањи напетост и да се сви осећају барем мало боље, али смех делује и на индивидуалном нивоу.

Ако се осећате мало узнемирено или под стресом због нечега — рецимо, велике презентације на послу или тешке дискусије са вољеном особом — хумор вам може помоћи да се ослободите напетости и опустите.

3. Загрљај лечи

Сасвим је природно да се обраћате људима у свом животу за физичку и емоционалну подршку када се носите са лошим расположењем и другим фрустрацијама. Можда већ знате да загрљаји и други физички додир могу покренути ваше тело да ослободи окситоцин и помоћи вам да се осећате ближе својим вољенима.
Али шта се дешава када вам расположење нагло падне у околностима у којима не можете лако приступити тој удобности?

Можете изненада почети да се осећате тужно, преоптерећено или једноставно лоши на послу или у близини гомиле људи које не познајете. Загрљај који пружа подршку изгледа као оно што вам треба да промените расположење, али нема никога у близини који би указао почаст - нико осим вас, заиста.
Додир (да, сопствени) може да ублажи осећај стреса, помажући вам да се осећате безбедно и опуштено. Такође може да промовише самосаосећање и љубазност према себи, што обоје може утрти пут за позитивније расположење. Загрљај себе може бити једноставно као што је омотање руку око себе и задржавање на тренутак или два, баш као што бисте загрлили неког другог.

4. Појачајте музику

Од давнина, музика се на различите начине користила у терапеутске сврхе.

Може помоћи:

  • Побољшава расположење и способност регулације емоција
  • Ослободите се стреса и напетости
  • Смањује анксиозност
  • Побољшава памћење

Укратко, ако сте спремни да побољшате своје расположење, листе песама нуде свеобухватан одличан алат за посао.

5. Испробајте насумичан чин љубазности

Чак и ако мислите да тренутно не можете да промените своју ситуацију, увек можете учинити нешто лепо за неког другог. Срећа је највећа када се дели, и видећете како вас случајни чин љубазности може испунити позитивном енергијом.

Учинити нешто лепо за другу особу могло би некоме да улепша дан и да му измами осмех на лице, што заузврат може побољшати ваше расположење. Само сазнање да сте неком другом улепшали дан може вас оставити у позитивнијем расположењу.

Неколико идеја које треба размотрити:

  • Питајте колегу са посла да ли им треба помоћ
  • Обавите посао за своје дете, цимера или партнера
  • Почастите свог љубимца - вероватно ћете зарадити мажење, као бонус
  • Оставите детаљну позитивну рецензију за једну од својих омиљених продавница или ресторана

Лоше расположење које траје дуго могло би да значи нешто мало озбиљније. Када приметите дугорочне промене у вашем расположењу и добробити, а стратегије попут ових горе немају много ефекта, разговор са терапеутом је увек добар следећи корак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas