· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас почиње велики БОЖИЋНИ ПОСТ! Верници, о ова правила се не смете оглушити

У нову 2021. годину улазимо са великим постом, који почиње данас 28. новембра и завршава се 6. јануара

1606426230_post.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве данас почињу са упражњавањем великог, Божићног поста који траје пуних 40 дана, све до Божића 2021. године.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге мало дуже. На сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40-дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Велики Божићни пост верници поштују да би се очистили покајањем, молитвом и постом, како би чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекају Сина Божијег

Према црквеним учењима, Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег који се јавио свету, и да би му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо његово учење.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Током Божоћног поста, понедељком, средом и петком верници посте на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом на риби. Од 18. до 24. децембра, у понедељак, среду и петак пости се на води, а уторак, четвртак, суботу и недељу на уљу.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Уздржавање од хране

Под постом се подразумева уздржавање од извесне хране, претежно мрсне, и пића на извесно време. Постоји неколико степени поста:

  • Када једанпут у току дана узимамо храну без уља и вина, и то претежно некувану, суву – тзв. сухоједење;
  • Када узимамо храну, такође без уља и вина, више пута на дан, али кувану у води – тзв. пост на води;
  • Када узимамо храну која је спремана са уљем, више пута у току дана. Код оваквог начина поста можемо користити вино и алкохолна пића, у одређеним количинама, ракове, лигње, шкољке и остале рептилије – ово је тзв. пост на уљу и вину; 
  • Када узимамо храну која је спремана са рибом, такође више пута у току дана – тзв. пост на риби.
  • За време поста се уздржавамо од употребе меса и месних прерађевина, млека и производа од млека и јаја, на за то одређено време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.