· · Коментари: 0

ПОСЛЕДЊИ ОБРОК: 93 милиона година стар КРОКОДИЛ пронађен са бебом диносауруса у стомаку (ФОТО)

Научници тврде да је рептил 35% очуван са "скоро комплетном лобањом" и страшним зубима - сада су га детаљније испитали користећи 3Д скенирање и рендгенске снимке

1645434419_crocodile-g585977791_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Научници су открили 93 милиона година старог крокодила са бебом диносауруса у стомаку. Стручњаци су га назвали Confractosuchus Sauroktonos или "сломљени крокодил диносаурус убица" и пронађен је са праисторијском бебом у стомаку.

Извештај за Gondwana Research верује да је огроман крокодил нарастао на око 2,5 м и верује се да је угинуо у поплави. За гмизавца се каже да је 35% сачувано са „скоро комплетном лобањом“ и страшним зубима.

Истраживачи су га детаљније испитали користећи 3Д скенирање и рендгенске снимке

Џозеф Бевит, коаутор студије, рекао је за Инди100: „У почетном скенирању 2015. године, приметио сам закопану кост која је изгледала као пилећа кост са куком на њој и одмах помислио да је то диносаурус. Људске очи га никада раније нису виделе, јер је био, и још увек јесте, потпуно увучен у стену."

Прочитајте још: НАЈГОРИ ПОКЛОН ИКАД? Несрећни муж је купио млади лук уместо нарциса као поклон својој жени за Дан заљубљених (ФОТО)

„Фосилизовани остаци пронађени су у великој стени. Конкреције се често формирају када органска материја, или рецимо крокодил, потоне на дно реке.“

Фото: ANSTO News

Научници верују да је сачуван јер се блато око створења стврднуло због бактерија које су биле присутне.

Скенирањем једне громаде откривене су "кости малог диносауруса величине кокошке у цревима", међутим, врста није званично идентификована.

Узорци стене морали су да се сведу на величину у коју би рендгенски зраци могли да продру за висококвалитетно скенирање, али резултати рада тима су чак и њих изненадили и дали им увид у то шта је рептил јео за последњи оброк. Ово је само по себи било изванредно све док тим није открио да садржај крокодичног стомака садржи сићушног диносауруса.

Фото: ANSTO News

Рекао је: „Резултати су били изванредни у пружању целокупне слике крокодила и његовог последњег оброка, делимично свареног малолетног диносауруса."

За потврду да је диносаурус био у стомаку крокодила, тим је анализирао корење биљака и геолошке карактеристике између фрагмената стена. "Доказе је пружила хемија стена, рекао је др Бевит.

Научници сматрају да је крокодил угинуо у поплави где је био закопан и изненада угинуо.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.